A Ford is „csodaanyagot” használ a jövőben

Bár voltak ezt elősegítő kutatások, a kétdimenziós szén felfedezésére sokáig várni kellett. A 2004-es esztendő jelentette a nagy áttörést, ugyanis ebben az évben sikerült két orosz tudósnak elérnie, hogy a szénatomok egyetlen rétegbe rendeződjenek. A gyakorlatilag kétdimenziós grafén a két tudósnak Nobel-díjat, az emberiségnek és az autóiparnak pedig új távlatokat eredményezett.

Az autóipar sem akar kimaradni

Már évek óta ismert tényt, hogy remek tulajdonságokkal rendelkező anyag a grafén. Nagy előnye, hogy közel húsz százalékkal könnyebb a ma ismert szénszálas anyagoknál, továbbá megdöbbentő adat, hogy körülbelül 200-szor erősebb, mint az acél. A grafént már több tudományterület használja nagy sikerrel, így az amerikai autógyártó óriás, a Ford mérnökei is szeretnék még az idén kamatoztatni az anyag pozitív tulajdonságait. A grafén egyébként egy atomnyi vastagságú grafit, ami rendkívül jó hőtűrő képessége mellett a ma ismert legerősebb anyag is bolygónkon. A tervek szerint gépkocsik zajszigetelését és motorok bizonyos részeinek, valamint az üzemanyagpumpa és az üzemanyagcsövek hőtűrését lehet az anyag használatával elősegíteni. Már viszonylag régóta, konkrétan a 2014-es esztendő óta kísérletezik a Ford és megbízott cégei az anyag megfelelő felhasználásán. A kutatási eredmények szerint a grafén alkalmazásával harminc százalékkal jobb hőtűrési képesség és körülbelül tizenhét százalékos zajcsökkenés eredményezhető. A Ford hivatalos közleménye szerint a gyártási fázis első körében a Ford Mustang és a Ford F-150 részesül a „csodaanyag” által nyújtott előnyökből.

A grafén egyéb felhasználása

Grafén alkalmazásával a tudósok teljesen új, különleges tulajdonságokkal felvértezett anyagokat kísérleteznek ki. Mivel a grafén rendkívül jó vezető és lényegében átlátszó réteg, szinte mindenhol alkalmazható. Az anyag felhasználásával asztalokat vagy egész falakat bevonva szinte mindenből kijelzőt tudunk alkotni. Ennek eredményeként kiválthatja az óriás reklámplakátokat, vagy a most használt monitorokat és televíziókat is. Az ablaküveget is be lehet ezzel a réteggel vonni, így akár napelemként vagy teljes kijelzőként is funkcionálhatnak. Mivel az anyag rendkívüli szilárdsággal rendelkezik, az ablakok így lényegében törhetetlenné válnak. A grafénalapú elemek ellentétben a Lítium-ion elemekkel rendkívül gyorsan tölthetők és a kapacitásuk is körülbelül tízszeres. Ez természetesen nagyszerű megoldást jelent a jelenlegi technikai fejlődéstől messze elmaradó elemek és akkumulátorok terén is.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat