Viszlát, öreg dízel!

Az északnyugat-olaszországi Lombardia és Piemonte tartományok mellett Brüsszelből is kitiltották az öreg dízeleket. A tilalmat megszegők minden esetben komoly bírságra számíthatnak a helyi hatóságoktól. A korlátozást nem árt komolyan venni, a kiszabott bírságok meghaladhatják akár a 100 ezer forintos összeget is.

Észak-Olaszország

Nem várhattak tovább a Pó-Alföld települései a közlekedési szigorítással, ugyanis minden mérés szerint ez Európa legszennyezettebb levegőjű régiója. Lombardia és Piemonte mellett Venetóban, továbbá Emilia-Romagnában egyidejűleg vezették be az öreg dízelüzemű gépkocsikat érintő tilalmat. Az októbertől életbe lépett határozat szerint a tartományok 30 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú településein dízelstop lép életbe. A határozat honfitársainkat is érintheti, hiszen sok magyar jár Milánó, Torino, Bologna, Modena vagy Parma környékén. A bevezetett korlátozás minden hét hétfőjén lép életbe és péntekig tart majd és az Euro 3-as vagy még ennél is rosszabb környezetvédelmi besorolású dízelüzemű gépkocsikat érinti. A korlátozás időtartama nem egységes, konkrétan városonként változó. A területen lévő legnagyobb városban, Milánóban reggel fél kilenctől este fél hétig tart. A büntetés összege akár a 600 eurót is elérheti, de a legkisebb büntetés is 80 euró. A 600 eurós bírságra egyébként az számíthat, aki a sokadik büntetés után sem hajlandó megválni autójától. Az előzetes kalkulációk szerint, az újonnan bevezetett szigorítások a térségben valamivel több, mint kétmillió személyautót érintenek, amelyek a terület járműparkjának körülbelül egynegyedét adják. Az elképzelések szerint 2020-tól az Euro 4-es, öt évvel később pedig a 2009 és 2014 között forgalomba helyezett Euro 5-ös dízelautókat is kivonják a forgalomból.

Brüsszel

Nem hajthatnak be Brüsszel Fővárosi Régióba a 22 évesnél idősebb, továbbá az alacsony környezetvédelmi besorolású dízelüzemű járművek. Az alacsony kibocsájtási zónába eleinte csak a legrosszabb környezetvédelmi osztályú dízelek nem léphetnek be, ám a közeljövőben további szigorításokat fognak eszközölni. Az elképzelések szerint 2025-ig valamennyi dízelüzemű járművet ki fogják tiltani a brüsszeli úthálózatról. Az elmúlt hetekben 300 erre figyelmeztető táblát helyeztek ki a zóna határán. Az ellenőrzés megkönnyítése érdekében 180 térfigyelő kamerát is felszereltek, ezek rendszám alapján fogják ellenőrizni az itt közlekedő autókat. A rendelet egyébként nem vonatkozik a tűzoltó és mentő járművekre, továbbá az oldtimer kategóriába sorolt autóritkaságoknak sem kell tartania az új rendelettől.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat