A helyes fékezés – hogyan csináljam?

Hiába vagyunk rutinos vezetők, sokan nem megfelelően használjuk a féket, nem jókor és nem a jó módszerrel nyomjuk a fékpedált. Ezzel nem csak a fékrendszer élettartamát rövidítjük meg, de akár még balesetet is okozhatunk vele.

Üzemanyagot is spórolhatunk

Cikkünkben olyan módszerekre próbáljuk felhívni a figyelmet, melyek segítségével kevesebbet kell majd a fékpedált nyomni, és újból felgyorsítgatni a kocsit. Ezekkel a módszerekkel még spórolhatsz is, hiszen minden üzemanyag, amit a gyorsítás miatt éget el az autó, az hőenergia formájában a féken keresztül kárba vész. Kivételt ez alól csak azok a hibridek képeznek, amikben a fékezés tölti pluszban az akkumulátort. A fék egyébként tökéletesen szimbolizálja a sofőr vezetési stílusát. Ha kocsidban idő előtt válik esedékessé a fékbetétek cseréje, akkor elgondolkozhatsz rajta, hogy nem-e gyorsítasz a kelleténél többet, esetleg ellenkezőleg, nem-e állítod meg sokszor feleslegesen a kocsit. Rendelkezik az autód valamilyen elektronikus menetstabilizátorral? Akkor nem biztos, hogy a helytelen fékezési módszered miatt kopik el hamar a betét. De ebben az esetben is szolgálhat intő jelként a vad vezetési stílusra, ha túl sokat kell az elektronikának „közbeszólnia”.

A motorfék következetes használata

Az egyik legfontosabb elv, amit be kell tartani vezetéskor, hogy kellő figyelmet fordíts a várható, kiszámítható szituációkra. Ha úgy érzékeled, hogy feltételezhetően le kell majd lassítanod egy bizonyos távon belül, akkor vedd le hamarabb a lábad a gázpedálról. Ha nem is veszed le, akkor se gyorsíts feljebb, ha úgy is tudod, meg kell majd állnod. Tipikus helytelen fékhasználat jellemző a vezetőkre akkor is, amikor kanyarodás vagy netán piros lámpa előtt, az utolsó utáni pillanatban emelik csak le lábukat a gázpedálról, és utána pedig erősen taposnak át a fékpedálra. Persze vannak olyan helyzetek – például ha egy forgalmasabb úton szorosan a „fenekedben” vannak – amikor ezt a módszert kell választani, de alapvetően kerülni kell. Vannak olyan sofőrök, akik ezzel ellenkezőleg, szinte állóra fékezik le kanyar előtt a kocsijukat. Ez is veszélyes lehet forgalmasabb szakaszon, hiszen hátulról belénk ütközhetnek, másrészt a lelassított kocsit újra felgyorsítjuk, feleslegesen növelve ezzel az üzemanyag fogyasztást.

Ha csak tudod, használd inkább a motorféket lassításra – ez azért jobb, mert motorfékes gurulás közben szinte közel zéró az üzemanyag fogyasztás, hiszen még alapjáratnyi adag benzin sem megy a motorba. Bármilyen helyzetben lassítasz is, vagy megállás előtt vagy, nem érdemes üresbe rakni a váltót, mert ilyenkor a kinyomott kuplung miatt nem csak alapjáraton üzemel a motor, hanem a modernebb kocsiknál már egy-két száz fordulattal jobban. Motorfék használatánál nem érdemes túlpörgetni a motort, főleg nem tartósan. Benzineseknél nem szabad 2500-3000-es fordulatszám fölé menni, míg a dízeleseknél 1500-1800 fölé. Inkább kapcsolj magasabb sebességfokozatba! Persze ha automataváltós autód van, ott más a szituáció. Azoknál már kevésbé célravezető a motorfék, újabbaknál pedig az adott rendszertől függ a hatékonysága.

Lámpák, gyalogosok előtt

Közlekedési lámpáknál sokszor már távolról láthatjuk, hogy sárgára, esetleg pirosra vált – ilyenkor érdemes egyből levenni a pedálról a lábunkat, és újból a motorféket preferálni inkább. A lámpától egy kicsit visszább, mondjuk úgy 70 méternyire, érdemes megpróbálni pont annyira lelassítani az autót, hogy az elán pont kitartson a lámpáig. Így pont addigra fogsz odaérni, mire épp zöldre vált, és nem kell feleslegesen a féket koptatnod. Kisebb forgalomban az is optimális módszernek bizonyulhat, ha fékezés nélkül, egyesig váltogatsz vissza fokozatosan úgy, hogy minden sebességben közel alapjáratig engeded visszacsúszni a fordulatot. Egyesben végül pedig még egy kicsit alapjáraton húzatod az autódat, így – egy kis szerencsével – pont zöldre vált majd a lámpa, mire odajutsz.

Nagyobb dugóban sokszor kell megálldogálnunk egy-egy rövidebb időre; ilyenkor ne úgy ütemezd a lassulást vagy fékezést, hogy épp csak 1-2 méterre állj meg az előtted lassító járműtől. Érdemesebb ilyenkor az autó mögött lemaradni – amennyiben lehetséges – 20-40 méterrel, és alig 10-20 km/h-val csörgedezni. Így lehetőséged lesz elkerülni a teljes stopot, miközben az autók esetleg elindulnának. Ugyanez vonatkozik a zebrák előtti lassításra/megállásra. Ha látod, hogy ott áll egy gyalogos, akkor már távolabb kezdj el motorfékkel lelassulni, és jelezz neki előre valamilyen módon, hogy indulhat – így mire odaérsz, addigra a gyalogos már a túloldalon is lesz, és nem kell megállnod.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat