Záptojásszagot érzel az autóban?

Senki sem érzi jól magát vezetés közben, amikor kellemetlen szagok terjengenek az utastérben. Ha vezetés közben kénes záptojás szag üti meg az orrod, akkor az minden bizonnyal valamilyen komolyabb probléma intő jele.

A szagot az üzemanyagban jelen lévő kénhidrogén vagy kén okozza. Alapesetben a kénhidrogén szagtalan kén-dioxiddá alakul át, ugyanakkor, ha valami tönkremegy a kocsi üzemanyag- vagy kipufogó-rendszerében, akkor zavar keletkezhet a folyamatban, és szagossá válik a kénhidrogén. A szagot okozó melléktermékek és lerakódások az üzemanyag elégtelen égéséből származnak, számos hibát eredményezhetnek a rendszerben. Ha röviddel azután csapja meg az orrodat a szag, hogy magas fordulatszámon pörgetted a motort, akkor még nem kell nagyon aggódnod. Tartósan érezhető kénszag esetén azonban meg kell vizsgáltatni a kocsit, feltehetőleg a lentebb ismertetett alkatrészek valamelyike miatt tapasztalhatod.

Tönkrement a katalizátor

A záptojás szagot leggyakrabban kiváltó alkatrész az üzemanyag rendszer szerves részét képező katalizátor. Amikor az üzemanyag a katalizátorba kerül, az alkatrész a kénhidrogént kén-dioxiddá alakítja át. Az alkatrész fő küldetése a károsanyag-kibocsátás minimalizálása, ezt a környezetre káros kipufogógázok átalakításával éri el. Egy tönkrement vagy eldugult katalizátor nem tudja kellően elvégezni a kénhidrogén transzformálását, emiatt érezhetsz záptojás szagot a kocsiban. Ha a szerelő megvizsgálta az alkatrészt, és úgy látja, nincs szükség cserére, akkor érdemes a többi, lehetségesen hibás alkatrészt is megnézetni.

Meghibásodott az üzemanyagnyomás-érzékelő

Az üzemanyagnyomás-érzékelő a járműben felhasznált nafta használatát szabályozza. Ha meghibásodik, bizony még a katalizátor is eltömődhet a túl sok motorolaj miatt. A túl sok kenőanyag miatt a katalizátor nem fogja tudni átdolgozni a kipufogó rendszer melléktermékeit, amik ezután szabadon keresztülmennek a kipufogócsövön, és záptojás szagot eredményeznek. A melléktermékek gyarapodásával lerakódások keletkezhetnek a katalizátorban, ami miatt túlmelegedhet az alkatrész, ami szintén kénes szagot okoz.

Eltömődött az üzemanyagszűrő

Figyelni kell az üzemanyagszűrő állapotára is, ugyanis ennek eltömődése hasonló problémákhoz vezethet, mint az üzemanyagnyomás-szabályozó meghibásodása: égett kénlerakódások áramlanak a katalizátorba.

Eljárt a sebességváltó folyadék felett az idő

Amennyiben a sebességváltó folyadék az autó erőátviteli rendszerén kívül másik rendszerbe is belekerül, az is okozhat záptojásszagot. Tipikusan azoknál a manuális váltójú kocsiknál szokott ez előfordulni, akiknek a tulajdonosa elhanyagolja a sebváltó folyadék cseréjét. Mindig figyelj a csereperiódusra vonatkozó gyártói előírásokra! Ha bárhol folyadékszivárgást tapasztalsz, mindenképp nézesd meg autószerelővel a kocsit, nem szabad figyelmen kívül hagyni a foltokat.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat