Új jelölések jelentek meg a benzinkutakon októbertől

Egy új európai uniós rendelet értelmében 2018 októberétől minden egyes benzinkúton a vásárolható üzemanyagok újfajta jelöléssel szerepelnek. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos feliratok (95, 98, 100, Diesel, Extra Diesel) mellett bevezetésre kerülnek az üzemanyag típusára vonatkozó új, részletesebb információt tartalmazó piktogramok is.

Az EU 2014/94-es rendelete

A rendelet célja nem más, mint hogy egységesítsék az üzemanyagok jelölését az egész Európai Unió területén belül. A benzin és a gázolaj írásmódja a különböző uniós nyelveken más és más, ezért érezték szükségesnek a döntéshozók azt, hogy a közösség minden országában ugyanazokkal a jelölésekkel találkozzanak a fogyasztók. A gépjárműtulajdonosok így könnyen össze tudják vetni az autójuk tanksapkáján fellelhető piktogramokat a töltőállomások kútoszlopainak és töltőpiszolyainak címkéjével. Az új jelölések leginkább az üzemanyag biokomponenseiről hivatottak tájékoztatást nyújtani. Fontos megemlíteni, hogy az új szabályzat bevezetése nem tiltja a régi, megszokott feliratok alkalmazását, így a mindenki által ismert jelölések továbbra is jelen lesznek a töltőállomásokon.

Mi mit jelent az új jelöléseken?

Az új jelölések az alábbi, újonnan forgalomba helyezett gépjárműveken lesznek láthatók: mopedek, motorkerékpárok, személygépkocsik, triciklik és négykerekű motorkerékpárok, könnyű haszongépjárművek, nehéz tehergépjárművek, autóbuszok. A benzin típusú üzemanyagokat a piktogramokon egy körben ábrázolják, ahol az E5 az ötszázalékos, az E10 a tízszázalékos, az E85 a nyolcvanöt százalékos etanoltartalmú benzint jelenti. A dízelek megjelölése – érdekes és egyben kicsit megtévesztő módon – egy négyzet alapú B betűt tartalmazó piktogram lesz, ahol a B7 felirat azokat az üzemanyagokat jelöli, ahol a gázolaj biodízeltartalma hét százalék, míg a B10 esetében ez az arányszám tíz. A gázzal működő gépjárművek üzemanyag-megjelölése egy rombusz lesz, ami tulajdonképpen egy élére állított négyzet. A rombuszban fellelhető H2 megnevezés a hidrogénüzemű autók energiahordozóját takarja, a sűrített földgázt a CNG jelölés, a cseppfolyósított földgázt az LNG, a propán-butánt pedig az LPG felirat jelöli. Az Európai Unió szakemberei a következő években azt tervezik, hogy a most bevezetett jelölési rendszert kiterjesztik a teljesen elektromos gépjárművekre is. Az új címkék kötelezően megjelennek az összes uniós országban, az Európai Gazdasági Térség országaiban (Norvégia, Liechtenstein), valamint Szerbiában, Svájcban és Törökországban is.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat