Tippek, tanácsok az éjszakai vezetéshez

Az éjszakai vezetésnek is megvannak az előnyei és a hátrányai is. Hogyha éjszaka vagyunk úton, akkor sokszor sokkal nyugodtabb minden, mivel sokkal kevesebb ember, autó van az úton, és szinte semmi zaj nem zavar vezetés közben.

A fényszórók az éjszakai vezetés legfontosabb eszköze

Az éjszakai vezetés egy nagyon jó élményt nyújthat, de néhány szempontból veszélyes is lehet. Ezért nem árt, ha megfogadunk néhány tanácsot az éjszakai vezetéssel kapcsolatosan, hiszen nagy hasznunkra válhat. Mivel éjszaka sokkal gyengébbek a fényviszonyok, mint nappal, az első és legfontosabb, hogy ellenőrizzük és állítsuk be az autó fényszóróit. Kevesen tudják azonban, hogy akárcsak a tükrök, úgy a fényszórók is állíthatók. És mindkettőnél ugyanolyan fontos, hogy megfelelően legyenek beállítva. Hogyha nem tudjuk, hogy hogyan kell őket beállítani, akkor vegyük az autó kézikönyvét és olvassuk el az erre vonatkozó leírást. Győződjünk meg arról, hogy a fényszóró tiszta és mentes a szennyeződésektől. Az évek során ugyanis a fényszórók felülete egyre sárgásabb és ködösebb lesz. Ilyen esetben újra kell őket polírozni, vagy ki kell cserélni.

Mire figyeljünk az éjszakai vezetés során

 A műszerfalon található fények, zavaró tényezők lehetnek az éjszakai vezetés közben. Ezért jó, ha csökkentjük a műszerfal fényeit és kerüljük minden más belső világítás használatát. Ne bámuljuk a közeledő fényeket. Más autók lámpái vagy az utca erős fényei vezetés közben megvilágítják a gépkocsi belsejét, és ez nagyon könnyen el tudja vonni a figyelmünket az útról. A szélvédőket mindig tartsuk tisztán. Lehetnek ugyanis olyan foltok a szélvédőn, amelyek ha nappal nem is, de éjszaka sokkal jobban zavarhatják a látásunkat. Egy másik jó tanács, hogy vezetés közben kapcsoljuk fel a ködlámpákat. A ködlámpák megvilágítják az út széles sávját anélkül, hogy tükröznék a köd fényét és megvakítanák a sofőrt. Annak, aki sokat vezet éjszaka, nagyon hasznos lehet a segédfények használata. Oda kell figyelni azonban arra, hogy hogyan használjuk, ugyanis nagyon erősek a fényeik. A legjobb, ha csak akkor használjuk, ha nagyon szükségesek. Tisztítsuk és állítsuk be a külső tükröket. Hogyha a tükrök mocskosak, akkor a hátunk mögött lévő autók fénye szélesebb, szétszórtabb lesz, ami ronthat a látási viszonyokon. Ahogy azt a fentiekből is láthattuk, vannak olyan megoldások, amelyek sokat segíthetne egy éjszakai vezetés során. Fogadjuk meg ezeket a tanácsokat és vezessünk a lehető legbiztonságosabban és legkényelmesebben éjszaka is.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat