Tippek a párhuzamos parkoláshoz

Talán az egyik legnehezebbnek tartott művelet a sofőrök számára a párhuzamos parkolás hátramenetben. Néhány egyszerű lépéssel, egy kis odafigyeléssel és persze rutinnal, gyerekjáték a manőver.

Plusz egy méter

A hátrafelé való párhuzamos parkoláshoz megvan a menete, ha betartjuk, nem is tűnik olyan nehéznek a manőver. Ahhoz hogy kényelmesen be tudjunk állni, legalább akkora parkolóhely kell, ami egy méterrel hosszabb a kocsinknál. Guruljunk a kiválasztott hely előtt álló kocsi elé, úgy hogy a hátsó kerekeink egy vonalban legyenek az övével. Az indexről közben ne feledkezzünk meg! Ha jobbra akarunk parkolni, akkor tekerjük el teljesen jobbra a kormányt, tegyük hátramenetbe váltót. Nézzük meg jól, hogy van –e elég hely mellettünk mindkét oldalról. Ha igen, indulhat a tolatás. Egészen addig tolassunk, a jobbra tekert kormánnyal, amíg a bal tükörben meg nem jelenik a mögöttünk álló autó mindkét első lámpája. Teljes egészében látjuk az autót, tehát a miénk körülbelül 45 fokos szögben áll a másik kettőhöz képest. Ekkor egyenesítsük ki a kormányt, és folytassuk a tolatást.

Ne kockáztassunk!

Ha autónk jobb első lámpája az előttünk parkolóéval egy vonalba kerül, álljunk meg egy pillanatra, és tekerjük teljesen balra a kormányt. Folytassuk a tolatást, amíg a többi autóval és az út szélével párhuzamos helyzetbe kerülünk. Ellenőrizzük a tükörben, hogy mekkora a távolság köztünk és a mögöttünk lévő autó között. Finomhangoljuk a távolságot a két kocsi között. Az álló helyzetben való kormánytekerés nem tesz jót a kerekeknek, de jóval egyszerűbbé teszi a manővert. Ha már van rutinunk a hátrafelé való párhuzamos parkolásban, akkor érdemes elkezdeni gyakorolni a menet közbeni tekerést. Ha túl szűk a hely, ne kockáztassunk: keressünk másik parkolóhelyet. Többet ér az ép autó, mint egy jó parkolás. Érdemes időről időre gyakorolni a manővert, ne feledjük, a vezetéshez nem lehet elég rutinos az ember.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat