Tippek használt autó tesztvezetéséhez

Használt autót vásárolni közel sem számít egyszerű manővernek. Mivel nem szalonautóról beszélünk, minden vásárlás során ott a rizikó, hogy valami olyan járműért fogunk akár milliós tételt kifizetni, aminek komoly, a vásárlás előtt nem tapasztalható hibája van. Sok egyéb mellett, ezért fontos az üzlet megkötése előtti tesztvezetés, ahol jobb esetben minden problémával szembesülhetünk.

Nyugodtan kérjünk segítséget

Manapság az internetnek köszönhetően több ezer használtautó-hirdetéssel találkozhatunk, így már akár az nagy munkát jelenthet, hogy átlátható halmazra szűkítsük a potenciálisan megvásárlásra esélyes járműveket. Azt már az elején fontos leszögezni, hogy használt autókról lévén szó, nem létezik olyan darab, ami hibátlan. Ilyenkor a cél, hogy olyan áron tudjunk vásárolni, ami valóban megfelel a kocsi piaci értékének. Ezt csak akkor tudjuk elérni, ha az alapos ellenőrzés után, a tesztvezetést is körültekintően végezzük. Ha nem értünk az autókhoz, vagy még tapasztalatlan sofőrnek érezzük magunkat, nyugodtan vigyünk magunkkal valakit, akinek bátran adunk a véleményére. Tekintve, hogy sok százezer, vagy akár millió forintról van szó, ebben a helyzetben nincs olyan, hogy valami ciki.

Mire figyeljünk?

A tesztvezetés talán legfontosabb pillére, hogy indítás után és a teljes vezetés alatt figyeljük a motor hangját. Sokat elárulhat az állapotáról, ha kellemetlen zörejekre vagy kattogó hangra leszünk figyelmesek. Tekintve, hogy fontos lenne minden apró zörejt meghallanunk, kapcsoljuk ki a rádiót, és húzzuk fel az összes ablakot. Adjunk többször is gázfröccsöt, nézzük meg, hogy indul az autó. Szintén megkerülhetetlen a fékek ellenőrzése, amit mindenképp teszteljünk kisebb és nagyobb sebességnél is. A gáz és fék után természetesen a kuplungra és a váltóra is figyelnünk kell, csakúgy, mint a kormány megfelelő működésére. Lehetőség szerint többféle terepen is próbáljuk ki az autót, hiszen ezzel tudjuk igazán tesztelni a futómű feszességét. Az elektronikát se felejtsük el. Az időjárási körülményektől függetlenül ellenőrizzük a klíma működését, és ha van, az ülésfűtést, valamint a kesztyűtartó hűthetőségét is. Nézzük meg, hogy működnek az elektromos ablakemelők, a tükörbeállítások és az esőszenzor. Ha van, nyugodtan nézzünk rá vezetés közben a navigációra is. Tekintve, hogy a lakásvásárlás után az autóvásárlás a legnagyobb kiadásunk, fontos, hogy ne legyünk szemérmesek. Ha valami olyan problémát tapasztalunk, amit előzőleg nem közöltek velünk, azt azonnal tegyük szóvá a helyszínen, hiszen a későbbiekben ez alku tárgyát képezheti.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat