Teljesen új autómárka tör be 2019-ben a piacra

Napelemekkel felszerelt, kizárólag fekete színben kapható elektromos autóval készül betörni az európai piacra a Sono Motors. A Sion a sorozatfejlesztés közepén jár, és minden nap egyre közelebb jut a végső verziójáig.

2019-re tervezik az áttörést

Hallott már a Sono Motors nevű cégről? Nem? Ne ostorozza magát, hiszen annyira új szereplői ők az autópiacnak, hogy egyelőre nem is tudna kocsit venni tőlük. De ez már nem lesz így sokáig, hiszen a müncheni cég azt tervezi, hogy 2019 végén betör az elektromos autók piacára. De nézzük sorjában. A Sono Motors egy Németországban alakult vérbeli startup vállalat, amely ennek a modern szónak minden tulajdonságát magán hordozza. Megfogalmazásuk szerint legfőbb céljuk, hogy tíz éven belül meghatározó szerepet töltsenek be a mobilitásban és az energiafelhasználásban, valamint elősegítsék a szén-dioxid-termelés visszaszorítását. A jelszavuk a mobilitás, emellett a felesleges járműgyártást szeretnék lecsökkenteni, kordában tartani világszerte. Vagy legalábbis ezt elérni. Hogy hogyan? Erre is megvan az ötletük. Ez a Sion!

A fenntartható mobilitás mintapéldája

A Sion lesz a cég első autója, amely tehát egy év múlva válik megvásárolhatóvá. Mármint fizikailag, mert már most bárki vehet elméletben ilyen kocsit, hétezer megrendelésük van is előleggel lefoglalózva. A modell a sorozatfejlesztés közepén jár, és minden nap egyre közelebb jut a végső verzióig. A fenntartható mobilitás mintájának tartják a kocsit annak elektromos hajtásával és méretével együtt. Példás lépés, hogy a modell gyártásakor keletkező összes szén-dioxidot ellensúlyozza a cég különböző környezetvédelmi projektekkel. Erre azért van szükség, mert bár alapból törekednek rá, hogy környezetbarát módon készüljön el, van olyan folyamat, aminél ez megoldhatatlan. Ezt a „lábnyomot” csökkentik és ellensúlyozzák a fenntarthatósági és éghajlatvédelmi stratégiájukkal. A kocsi egyébként nemcsak hálózatról lesz tölthető, hanem a felhasználók nagy vágyát megvalósítva napelemekkel is felszerelik, ennek köszönhetően egy töltéssel akár 250 kilométert tehet majd meg. Persze inkább városi autóról van szó, mint távolságiról, ám a hatótáv így is mindig fontos az elektromos kocsik esetében. Az előrendeléseknek köszönhetően anyagilag stabil a cég, amely az egyszerűségre törekszik. Furcsán hangozhat, de például a színt nem lehet majd változtatni, minden Sion feketén gördül le a gyártósorról. Egyelőre ésszerű léptékben gondolkoznak: első körben kétszázezer darab gyártását készíti elő a Sono Motors.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat