Alsó kategóriás gumiabroncsot csak átlagos körülményekhez válasszunk!

Tudta, hogy a gumiabroncs kiválasztásában nem csak az autó típusa számít? Vajon egy prémium, vagy egy alacsony árkategóriás bírja jobban a vezetést nehezített, netán extrém körülmények között? Nem nehéz a válasz. Ahhoz is igazodjon a gumiválasztás, mire és hogyan használjuk az autót.

Ha már az autó jó, ne az abroncson spóroljunk!

Aki csak átlagos utakon, vezetési körülmények között használja az autóját, viszont többféle gumiabroncsot elhasznált már a prémiumtól az alsó kategóriásig, tapasztalhatta: olyan nagy különbséget azért nem lehet felfedezni köztük. Egészen addig kiválóan megfelel a középkategóriás abroncs, amíg nincs kitéve az autó nehezített útviszonyoknak, nagyobb igénybevételnek. Ha például munkahelyet, lakóhelyet változtatunk, és sokat kell majd autópályán hajtanunk, érdemes minőségi kategóriára váltani – hosszú távon jobban megéri. A nagyobb sebesség is nagyobb igénybevétel a gumiabroncsnak, de az sem mindegy, hogy milyen időjárási körülmények között használjuk jellemzően. Ha rendszeresen tele van az autó, vagy nagy terhet szállítunk, az is jobban megterheli az abroncsot, mintha mindig csak egy ember furikázna el vele egyedül a munkahelyére. A nagyobb teljesítmény is jobb abroncsot igényel, tehát a prémium kategóriás autóhoz hasonló színvonalú gumiabroncsot válasszunk! Ha már megvan a jó autó, ezen nem érdemes spórolni. Minden autóhoz a minőség a legbiztonságosabb választás, de a nagy teljesítményű autóknál arra is gondolnunk kell: előbb-utóbb ki akarjuk próbálni, mit bír. Nehogy a vacak abroncson, gumin múljon a baleset!

Elég egy középhegység

Ha olcsóbb gumikban gondolkodunk, vagy annyit bír a pénztárcánk, vegyük át még egyszer: használjuk az autót nagy forróságban – felforrósodik, esetleg megpuhul az aszfalt –, extrém hidegben, hóban, fagyban? Vezetünk havas, jeges, vizes hegyvidéki utakon? Milyen sebességgel közlekedünk: szeretünk repeszteni, vagy nyugodtak vagyunk? Aki jó lelkiismerettel azt mondhatja: nála higgadtabb sofőr nincs, és minden útja nyugodt és eseménytelen a síkvidéken, jó utakon, az az alsó kategóriás gumikkal is eldöcög. Csak nehogy egyszer meglepje az ónos eső! Aki viszont tudja magáról, hogy szívesen beletapos a gázba – így alkalomadtán muszáj a fékbe is –, vagy gyakran átszeli a svájci Alpokat – igazéból elég egy középhegység –, az nyissa ki jobban a pénztárcáját. Rövidtávon nagyobb befektetés csak a jobb gumiabroncs: egy prémium kategóriás abroncs jóval lassabban kopik, így idővel behozza az árkülönbséget – és a balesetektől is megóvhat.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat