A teljesen bezárt kocsi is szellőzik, ami nem mindig jó

A gépjárművek, a személyautók úgy vannak konstruálva, hogy a külső levegő, a menetszél és minden egyéb ne tudjon bejutni, vagy ha mégis, akkor kontrollált módon kerüljön az utastérbe.

A szellőzés mellett a tömítés is fontos

Az autónkon számos a légcserét szolgáló nyílás van. A beáramló levegő mennyiségét és sebességét ventilátorok és terelőlapok szabályozzák és irányítják. A klímaberendezések ezeken túl még a levegő hőmérsékletére is hatást tudnak gyakorolni. Csakhogy rajtuk kívül is vannak az autón kisebb-nagyobb nyílások, amelyeken – időnként a tervezők és a konstruktőrök szándékai ellenére áramlik a levegő ki és be az autóban. Konkrétan a tömítésekről, a jármű nyílászáróinál található szigetelésekről van szó. Ezek azt a célt szolgálják, hogy a becsukott ajtó, ablak, csomagtartó illeszkedési pontjainál ne kerülhessen az autóba oda nem való levegő, por és egyéb szennyeződés és víz.

A tömítések kis hibája nagy galibát okozhat

Egy rossz ajtó- vagy ablaktömítés nem csak megkeserítheti az utasok, az autó vezetőjének életét, alaposan leronthatja az utazás közbeni komfortérzetünket, de komoly veszélyt rejt az egészségünkre is. A meghibásodott ajtó- vagy ablaktömítés mentén a kocsiba áramló hideg levegő krónikus ízületi fájdalmakat, de fül és gége panaszokat is okozhat. Nagyon alattomos jelenség, mert – szemben a klíma, vagy a szellőzés okozta hasonló tünetekkel – az utas nem tud ellene védekezni, általában későn veszi észre, és akkor is általában a szellőzéssel, a klímával kezdenek babrálni, ami természetesen nem oldja meg a problémát. A rossz tömítések okozta gondok megelőzéséhez érdemes évente egyszer ebből a célból átvizsgáltatni az érzékeny helyeket.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat