Szlovákiába utazik? Van egy jó hírünk!

2020 tavaszára kétszer kétsávosra bővítik az M15-ös autóutat az M1-es autópálya és a magyar–szlovák határ között. A kivitelezés során hét új felüljárót építenek, a bővítés a biztonság növekedését is szolgálja egy olyan úton, ahol már sok baleset történt.

Gyorsul a határátlépés Magyarország és Szlovákia között

Tizennégy és fél kilométer hosszan, 19,5 milliárd forint európai uniós és hazai költségvetési forrásból kétszer kétsávosra bővítik 2020 tavaszára az M15-ös autóutat az M1-es autópálya és a magyar–szlovák határ között. Az M15-ös tervezésekor már autópályát terveztek, de csak az autóút épült meg. A jelenlegi kétszer egysávos autóút határ felé vezető oldalán alakítják ki a plusz két sávot, de felújítják a már meglévő sávokat is. A kétszer kétsávos úton a megengedett maximális sebesség 130 kilométer/óra lesz. A határ akadálymentesítésével gyorsul majd a határátlépés Magyarország és Szlovákia között, emellett teljes értékűvé válik az az európai uniós közúthálózati folyosó, amelynek része az M15-ös út, és ennek kivételével minden szakasza kétszer két sávos autópálya.

Hét új felüljárót építenek

A kivitelezés során hét új felüljárót építenek, tizenkilenc műtárgyat újítanak fel és két csomópontot építenek át, Rajkánál és Hegyeshalomnál. Jelenleg a kiviteli tervek véglegesítése történik, de a töltési munkálatok már tavaly ősszel megkezdődtek. A bővítés része annak az útfejlesztési programnak, amelyben Győr-Moson-Sopron megyében valósul meg több mint 610 milliárd forintból. Mivel a kelet–nyugati mellett az észak–déli irányú teher- és személyforgalom is erősödik, szükség van az út bővítésére, ami a biztonság növekedését is szolgálja. Ezen az útszakaszon az elmúlt években sok baleset történt. A bővítéssel könnyebbé válik majd a felvidéki magyarsággal való kapcsolattartás, a rajkai csomóponttal pedig megadatik az a lehetőség, hogy közvetlen út épüljön az ausztriai Németjárfalura.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat