Szerszámok, amik jól jöhetnek a féltengelyszereléshez

A féltengely továbbítja a hajtást a motortól a kerekekhez. Mi a teendő, ha meghibásodik? Érdemes minél hamarabb felkeresni egy szervizt, ahol szakszerűen elvégzik a javítást vagy a cserét. Mi a teendő, ha mégis otthon kerül sor a féltengely szerelésére?

Követni kell az adott gépjárműhöz tartozó szervizkönyv utasításait

A gépjármű hajtásláncában található a féltengely, mely közvetíti a nyomatékot a motortól a hajtott kerekek felé. Négy részből áll: harangból, csillagból, kosárból és golyókból. Milyen jelek utalhatnak a meghibásodásra? Többnyire a gépjármű elindulásakor jelentkező kattogó hang. Amennyiben otthon kerül sor a féltengely szerelésére, pontosan kell követni az adott gépjárműhöz tartozó szervizkönyv utasításait. A leírásban részletezve vannak a megfelelő lépések. A szerelés során arra mindenképpen figyelni kell, hogy ne kerüljön mozgásba az autó, különben lerövidül a féltengely élettartama. Milyen szerszámokra lehet szükség a féltengely szerelése során? Amennyiben a féltengely gumiharangot kell cserélni, szükség lehet egy féltengely gumiharang felszerelő kúpra, mellyel a féltengelycsukló levétele nélkül elvégezhető a csere. Segítségével gyorsabban és egyszerűbben elvégezhető a csere. Mindemellett a meghibásodás pontos okától függően szükség lehet többek között univerzális féltengely lehúzóra, univerzális féltengely bilincsfogóra, gumiharang bilincsfogóra, gumiharang behúzóra, gumiharang felrakó szerszámra és féltengely-kerékagy összenyomó készletre.

Mi a teendő, ha a féltengely csuklót kell cserélni?

Ahogy már említettük, a legjobb, ha szervizbe kerül az autó, amennyiben gond van a féltengellyel. A féltengely csukló cserére akkor szorul, ha a porvédőgumi megsérül és a kenőanyag szivárogni kezd. Ekkor szennyezőanyagok kerülhetnek a résekbe, mely károsodást eredményez. Mindez kopogó zajt okoz működés közben. Amikor megszorul a féltengely csukló, akkor eltörik és cserélni kell. A csere első lépéseként el kell távolítani a rögzítőcsavarokat és ki kell húzni az agyból a csukló szárát, így a féltengely kicsúsztatható a sebességváltóból. Ekkor már eltávolíthatóvá válik a csukló és kicserélhető az új változatra. Ennél a lépésnél érdemes ellenőrizni a további illesztések gumi házát és amennyiben szükséges, el kell végezni a cserét. Mindemellett fel kell helyezni a rögzítőszalagokat és fel kell tölteni a porvédőt kenőanyaggal. Ezt követően nincs más hátra, mint a féltengely visszaszerelése. Jól látható, hogy a féltengely csukló cseréje nem egyszerű feladat, hiszen a legkisebb hiba is sokat árthat. Ráadásul speciális szerszámok beszerzésére is szükség van, mely további költségekkel jár.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat