A kevlár előnyei a többivel szemben

Miben különbözik a kevlárkuplung a társaitól? Mit tartalmaz? Milyen előnyökkel bír? Kiknek és milyen típusú autókba ajánlott? Mennyire bírják a komolyabb megterhelést? Milyen a kopásállóságuk? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a kevlárkuplunggal kapcsolatban!

A kevlárkuplungok kifejezetten sportautókhoz lettek kifejlesztve

A kuplungcsere során mindenképpen olyan változatot kell beszerezni, mely tökéletesen alkalmazkodik a sofőr vezetési stílusához. A kompozit anyagból készült kuplungok, melyekhez súrlódó betéteket tettek leginkább az átlagos sofőröknek valók. A nyugodt, kényelmes tempóhoz lettek kifejlesztve. A kevlárkuplungok jelentősen eltérnek ezektől a változatoktól, a kevlár mellett alumíniumot és rezet is tartalmaznak. Kifejezetten sportautókhoz lettek kifejlesztve, leginkább az agresszív vezetési stílust kedvelők igényeit elégítik ki. Nagyon jól bírják a komolyabb megterhelést és a magasabb hőmérsékletet. Ráadásul a kopásállóságuk is sokkal jobb, mint a kompozit anyagból készült változatoké.

Hogyan előzhető meg a kevlárkuplung meghibásodása?

Természetesen a kevlárkuplungok is meghibásodhatnak ugyanúgy, mint a kompozit anyagból készült változatok. Még annak ellenére is, hogy jobban bírják a megterhelést. Van néhány teendő, mellyel megelőzhető az esetleges meghibásodás. Például ellenőrizni kell, hogy a pedál útja megfelelő-e. Ezt a feladatot érdemes szakemberrel elvégeztetni. Amennyiben gond van a pedálúttal, akadályozva van a kuplung kioldódása, melynek következtében túlmelegedhet és megcsavarodhat az alkatrész. Továbbá a vezetési stílusra is érdemes figyelni, hogy ne csökkenjen az alkatrész élettartama. Indulást követően körülbelül két-három másodperccel érdemes felengedni a pedált teljesen. Nem szabad túl nagy fordulatszámmal elindulni. Továbbá az alkatrészek túlzott felmelegedése elkerülhető a lejtőn való ereszkedés közben az 1-esbe váltással és a fék többszöri megnyomásával. Mindemellett nem szabad túlterhelni a motort, például, ha elakad az autó. Inkább a vontatást kell választani ebben az esetben. Milyen jelek utalhatnak a meghibásodásra? Többek között az autó motorjának lassabb felpörgése, a sebességváltáskor jelentkező szokatlan hang, a kuplungpedál lenyomásakor jelentkező vibrálás, illetve az is a meghibásodásra utal, ha nem lehet sebességet váltani. Amennyiben meghibásodik a kuplung, fel kell keresni egy szakembert, aki speciális, nagy precizitású mérőműszerekkel elvégzi az alkatrész állapotának ellenőrzését.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat