Segítség, nem jutok be az autóba! Mit tegyünk, ha minden befagyott?

A tél megtréfálhat, ha nem készülünk fel rá elég körültekintően. Szép a jégvirágos ablak, de nem az autónkon, és ha másokon jót is nevetünk, amikor a befagyott ajtót rángatják, azért nekünk nem esik jól ugyanez. Mindent a megelőzésről, és a probléma megoldásáról!

Jobb megelőzni a bajt

Mivel alapvetően a megelőzés hívei vagyunk, először azt mondjuk el, mi mindent tehet meg, hogy ne fagyassza be a gépjármű nyílászáróit! Az autó téli felkészítéséhez tartozik, hogy az ajtók műanyag, gumi részeit lekezeljük szilikonnal, glicerinnel vagy más, erre a célra szolgáló szerrel. Ez nem csak arra jó, hogy a gumi ne repedezzen ki, hanem arra is, hogy ne fagyjon be körben az ajtó nagyobb hidegeknél. Ez esetben ugyanis nagyobb bajban vagyunk, mintha „csak” a zár fagyna be – nem mintha nem lenne az is elég nagy bosszúság egy rohanó hétfő reggelen. Magát a zárat olajozással óvhatjuk a befagyástól. Ez azért jó, mert az olaj jóval nehezebben fagy meg, mint a víz. Kapható külön erre a célra kifejlesztett spray, amely a jégoldás mellett zárolajozó funkcióval is bír – de tulajdonképpen az is jó, ha pár csepp műszerolajat használunk, az olaj a lényeg. Pár cseppet a zárba is juttassunk, és cseppentsünk a kulcsra is! Mindezek után a kulcsot óvatosan forgassuk meg párszor az ajtó zárjában, és máris tettünk érte, hogy az ne fagyjon be egy hideg éjszakán.

Ne próbáljuk letépni az ajtót!

Ha mégis megtörtént a baj, mert rosszak voltunk, és nem szilikonoztunk, nem olajoztunk, először nézzük meg, mindkét oldalon befagytak-e az ajtók! Ha nem, akkor nyert ügyünk van, mert elég bemászni és elindítani a fűtést, ami befagyott, az előbb-utóbb ki is olvad. Ha minden nyílás bezárult előttünk, jöhet a memóriapróba: bevittük magunkkal este a jégoldó sprayt, vagy bent maradt az autóban? Előbbi esetben megint csak nyert ügyünk van, mert ezt lehet használni a zárra, és ha minden jól megy, ki lehet „olvasztani” vele a körben befagyott ajtókat is. Ha a spray a járműben éjszakázott, az ajtóra jöhet a langyos levegő, mondjuk hajszárítóból – de semmiképpen se legyen forró! Ne próbálkozzunk meleg, forró vízzel sem, meg is repesztheti az ablaküveget, tönkreteheti a tömítést. Az ajtót végképp ne próbáljuk erőből „letépni”, mert annak száz százalék, hogy szervizelés lesz a vége. Egy bevált házilagos módszer, hogy öngyújtóval, gyufalánggal megmelengetjük a kulcsot, úgy próbáljuk óvatosan bedugni a zárba – erőltetni nem szabad, mert beletörik! Lehet, hogy többször kell próbálkoznunk, mire eredményt érünk el, de ha elvesztjük a türelmünket, fújhatjuk a zárat is.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat