Olyat tesz Győrben az Audi, amelyre máshol még nem volt példa Európában

Tovább halad a szén-dioxid-mentes működés felé a motor- és gépkocsigyártással foglalkozó győri Audi Hungaria Zrt., amely a jövő év elejéig megcsinálja Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkját. A számok megdöbbentőek: 160 ezer négyzetméteres lesz és 35 ezer napelemből áll majd.

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja

A magyar autóipar egyik, ha nem a legjelentősebb képviselőjének számít az Audi Hungaria Zrt., amely 1993-ban kezdte működését Győrben, és amely jelenleg több mint tizenháromezer alkalmazottat foglalkoztat. A cég folyamatos fejlődését és megújulását bárki figyelemmel kísérhette az elmúlt huszonhat évben, nem véletlen, hogy gyár adja a teljes magyar export kilenc százalékát, amellyel Magyarország második legnagyobb exportőrének számít. Kizárólag Győr és Ingolstadt együttműködésével gyártanak például Audi TT sportkocsikat a világon, de két éve azt is bejelentették, hogy ebben az esztendőben elindul egy új modell, az Audi Q4 sorozatgyártása. Nos, úgy tűnik, Győrben mindig törik valamin a fejüket, ugyanis most egy újabb jelentős újításról adtak hírt: megcsinálják Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkját.

160 ezer négyzetméteren 35 ezer napelem

A megújuló energiaforrást előállító szerkezet a cég két logisztikai központjának tetején kap majd helyet, és jellemző a németek tempójára, hogy bár csak augusztusban kezdik el kiépíteni, már 2020 elejére elkészül az E.on Hungária Zrt. közreműködésével. Európa legnagyobb, tetőn kialakított naperőműparkja 160 ezer négyzetméteres lesz és 35 ezer napelemből áll majd, és a tervek szerint évente minimum 9,5 gigawattórányi energiát termel. Hogy ez „megfogható” legyen: ez nagyjából ötezer háztartás éves energiaszükségletét fedezi. Az autóipar innovációjának egyik legfontosabb része a környezetvédelem, ez a fejlesztés pedig tökéletesen megfelel a törekvésnek, hiszen így hatezer tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe Győrben – a cég hosszú távú célja, hogy egyáltalán ne termeljenek szén-dioxidot. Hogy jó úton haladnak, azt jelzi: a győri vállalat energiaellátásának közel hetven százalékát jelenleg is geotermikus energiával oldják meg, a hulladék 99,5 százalékát pedig újrahasznosítják. A győri székhelyű Audi Hungaria Zrt. az Audi és a Volkswagen konszern központi motorszállítója, de négy-, öt-, hat-, nyolc- és tízhengeres motorjai megtalálhatóak a Seat, a Škoda és a Lamborghini gépjárműveiben is. Tavaly összesen 1 millió 954 ezer 301 motor készült Győrben, és összesen 100 ezer jármű gördült le a gyártósorról.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat