Nem csak a sós hólé marja szét a karosszériát

Az autó egyik legnagyobb ellensége a rozsda – a téli időszak különösen kedvez a rozsdafoltok elszaporodásának a karosszérián. Ne higgyük azonban, hogy ha megúsztuk, már semmi sem történhet a következő télig! A sár, a por, a nedvesség melegebb időszakban sem nagy barátja a gépjárműnek.

Jönnek a tavaszi esők

Elég egy icipici sérülés, és máris kikezdi az autót a rozsda. A hideg évszakokban hatványozottan ki van téve járművünk a nedvesség, a fagy, a pára okozta pusztításnak, de a tavasz közeledtével sem lehetünk nyugodtak a következő télig. Az enyhe évszak beköszönte jó alkalom arra, hogy gondoskodjunk a megfelelő üreg- és alvázvédelem mellett – mert ezeket a részeket veszélyezteti a leginkább a felcsapódó víz, a sár, az apró kavicsok – a karosszéria védelméről is. Az esős idő sara és a száraz idő pora, a tűző nap mellett a parkolásból adódó problémák is kárt tehetnek benne, úgymint a viharban leszakadó faágak, az autót „megtisztelő” madarak. Végtermékük ugyanis nem csak rosszul mutat a járművön, de ki is marhatja a fényezést – nem érdemes rálegyinteni, hogy majd lemossa az eső. A megfelelően kezelt karosszéria azonban az időjárás viszontagságainak hónapokig ellenáll. Lássuk, mit tehetünk!

Védi és szépíti az autót

A legbiztosabb védelemnek a szakértők a viaszos kezelést, waxolást mondják. Alapos tisztítás és polírozás után, amely az apróbb, felszíni karcolásokat, sérüléseket eltünteti azzal, hogy egy vékony réteget lecsiszolnak a lakkrétegből, következhet a viasz felvitele. Ez fényessé is teszi a karosszériát – szebb lesz, mint újkorában, mondják -, de nem a szépítés a legfontosabb funkciója. A jó viasz óvja a karosszériát az UV sugárzástól is, és vízlepergető védőréteget képez azon, ami esős időben jó szolgálatot tehet, mert minél tovább nedves az autó, annál nagyobb támadási felületet adunk a rozsdának. Sok szakértő a félkemény viaszokat tartja a legmegfelelőbbnek állagmegóvási célokra, amelyek tovább „bírják a kiképzést” a karosszérián, és a sugárzásnak is jobban ellenállnak. Típustól függően akár csaknem fél évre is védelmet szerezhetünk az autónak – és ha a polírozás részre épp nincs szükség, aminek azért kevesen állnak neki házilag, akár otthon is megoldhatjuk a viaszolást. Sokféle készítmény kapható az autós szaküzletekben, webshopokban, amely házilag is könnyen felvihető a karosszériára, de ha nem vagyunk biztosak a szaktudásunkban, forduljunk autószervizhez! Ennyi törődést megérdemel az autó, és a kezelés visszahozza az árát, mert a sérüléseket, rozsdás részeket többe kerülne javíttatni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat