Nem vicc: 2035-től leállíthatják a hagyományos autók forgalomba helyezését

Környezettudatosság, elektromos meghajtás, megújuló energia – ezek a leghangosabb vezérszavak az autóiparban, amelyekhez önszántából vagy kényszerből, de folyamatosan alkalmazkodik minden piaci szereplő. A legújabb ötlet, hogy 2035 után nem lehet majd hagyományos meghajtású kocsikat forgalomba helyezni. Erre az Egyesült Államokban és Európában is erős a törekvés.

A változásé a jövő

Évek óta téma az autóiparban a környezetkímélő és az elektromos meghajtás térhódítása. Mellette és ellene is sok érvet sorakoztattak fel, ám teljesen egyértelmű, hogy efelé halad az iparág, ezen pedig változtatni aligha lehet. A változás azonban nem lesz gyors, illetve nem lesz könnyű sem. Elő kell segíteni, amelynek első lépése a megfelelő minőségű, hatótávolságú, valamint elérhető vételárú elektromos meghajtású kocsik kínálatának megteremtése. Ebben haladunk előre, hiszen szinte az összes autógyártó elkezdte fejleszteni elektromos kontingensét. Szintén fontos, hogy a világszerte látott mintához hasonlóan például hazánkban is léteznek állami támogatások az ilyen autók beszerzésére, ez is ösztönzi a népet az újdonságok kipróbálására. Nem kérdés, hogy hamarosan elérkezünk a tiltások időszakához, hiszen csakis ezekkel lehet a környezetszennyező modelleket kivezetni a forgalomból. Nagyvárosokban már hoztak olyan rendelkezéseket, amelyek kitiltják a nem megfelelő dízelüzemű kocsikat bizonyos helyekről. Ennél azonban átfogóbb változás is lóg a levegőben.

Emlékezetes dátum lehet 2035

Egyre hangosabb az ötlet, miszerint 2035-től teljesen leállítanák a hagyományos meghajtású kocsik forgalomba helyezését. Ezt a tervet először az Egyesült Államokban, közelebbről Kalifornia államban mondták ki, majd a közelmúltban az európai autóiparban is felütötte a fejét. Egy német kongresszuson tűzték napirendre, hogy találjanak egy dátumot, amikortól tilos lesz a fosszilis energiát használó belső égésű motorral működő autók forgalomba helyezése. Ezt az ötlet támogatói az éghajlatváltozás elleni harc nagyon fontos lépésének tekintik, a környezet megóvásának egyik legfontosabb részeként emlegetik. A törekvés az, hogy csakis olyan gépjárművek szaladgáljanak majd az utakon, amelyek nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat. Ide tartoznak egyébként a környezetkímélő belső égésű motorral működő személygépkocsik is, amelyeket tovább kell fejleszteni. Ehhez persze további innováció kell, muszáj bővíteni, modernizálni a töltőinfrastruktúrát, keresni az új meghajtási technológiákat.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat