Nem indul az autó? Kap elég üzemanyagot?

Mondanunk sem kell, számtalan oka lehet egy autó meghibásodásának. Az egyszerűbb esetek közé tartozik az a helyzet, amikor beindul ugyan, de nem pörög fel a motor. Ilyenkor teszteléssel, az eshetőségek számba vételével jó eséllyel le tudjuk csökkenteni a lehetőségeket és megtalálhatjuk a hiba forrását.

A legegyértelműbb hiba – mi magunk

Noha sokan csak legyintenek a legegyértelműbb lehetséges „hiba” hallatán, nem árt ezt is megemlítenünk. Bizony, gyakrabban mint azt gondolnánk, a probléma forrása az, hogy kifogyott az üzemanyag. Nem biztos, hogy arról van szó, hogy napokon keresztül figyelmen kívül hagytuk a csökkenő üzemanyagszintre figyelmeztető jelzést – könnyen előfordulhat, hogy az autónk nem is jelzett. A legelső dolog, amit ilyen esetben le kell ellenőriznünk tehát, az üzemanyagszint. Könnyen meglehet, hogy feledékenység, vagy oda nem figyelés állhat a háttérben, de a jelző meghibásodása sem egy vészesen drága mulatság. Amennyiben ez okozta a galibát, örüljünk, hogy ennyivel megúsztuk.

Gyertya, pumpa, szűrő

Szintén gyakori probléma a gyertya meghibásodása. Amennyiben nem ad szikrát, az üzemanyag nem tud begyulladni, és emiatt kocsink sem indul el. Szerencsére a gyertyacsere az otthoni körülmények között leginkább kivitelezhető szerelések közé tartozik, egy kis internetes kutatással könnyedén ráakadhatunk a gyertyacsere mikéntjére saját autótípusunk esetében. Amennyiben megfelelő mennyiségű üzemanyag van az autóban, az azonban mégsem indul, előfordulhat, hogy a benzinpumpa nem tudja eljuttatni a motorba az adalékot. Ez a hiba sajnos nem javítható egy átlagember tudásával és felszerelésével, ennek elhárításához mindenképp forduljunk szakemberhez.

Az üzemanyagszűrő eltömődése vagy szennyezettsége szintén okozhatja a fenti problémát, hiszen ilyen esetben nem jut megfelelő mennyiségű üzemanyag a motorba. A szűrő meghibásodása szintén szakembert igényel, otthoni körülmények között – hacsak nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban – ne is próbálkozzunk a cserével. A fentieken kívül sajnos több olyan gond is okozhat üzemanyaghiányt, aminek megállapításához szét kell szerelni az ellátórendszert. Az autó biztonsági rendszereinek meghibásodása, a befecskendezés meghibásodása, de ugyanakkor kisebb-nagyobb mechanikai hibák is okozhatják a gondot. Mindezek, mivel soktényezős egyenletről van szó, még a szakemberek számára is fejtörést okozhatnak – jól gondoljuk meg tehát, mielőtt mi magunk belevágunk a hiba felderítésébe, hiszen gyakran nagyobb kárt okozhatunk, mint amekkora eredetileg fennállt volna.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat