Nem gyárt több dízel személyautót a Toyota

Hivatalosan is megerősítették, hogy a Toyota megkezdi dízel személyautóinak kivezetését az európai piacról. A vállalat a jövőben hibrid és más zöld hajtásláncokra koncentrál.

2025-ig teljesen eltűnhetnek a benzin és dízel üzemű járművek

6 évvel ezelőtt az újonnan eladott dízel járművek százaléka 30 volt, 2017-ben viszont már csak 15% volt ilyen üzemű. Ezzel párhuzamosan azonban növekszik az érdeklődés a hibridek iránt. Ez részben a Volkswagen-csoportnál kitört dízelbotránynak is betudható, amelynek az egyik legnagyobb „nyertese” pont a Toyota volt. A cég még tavaly év végén közölte, hogy 2025-ig tervezik véglegesen leállítani a benzin- és dízelüzemű autók gyártását, s azt követően kizárólag hibrid, hidrogén meghajtású vagy elektromos autókat dob majd a gyártószalagra.

Természetesen itt is gazdasági érdek volt a döntő érv

Már ismeretes, hogy a világ nagyvárosai bejelentették, záros határidőn belül ki akarják tiltani központi területeikről a dízeles autókat, míg más városokban plusz díjakat rónának ezekre a járművekre. Az eddigi egyik legnagyobb büntetés az volt, amikor a német legfelsőbb bíróság meghozta ítéletét, miszerint a szennyezettebb nagyvárosok kitilthatják saját hatáskörben a dízeleket, ha máshogy már nem bírják a levegő szennyezettségét határértéken belül tartani. A Toyotát természetesen leginkább gazdasági érvek mozgatták, mivel a dízel autók eladási száma jelentősen visszaesett az előző években. Ezzel szemben a hibridek népszerűsége fokozatosan növekszik; ezek teszik ki az autógyártó európai eladásainak 41%-kát. Emellett az eladott darabok száma tavaly 38%-kal múlta felül a 2016. évit. A dízel meghajtású járművek „kivonása a forgalomból” azt jelenti a gyakorlatban, hogy az új modellek nem lesznek kaphatóak ilyen meghajtással, mialatt a már legyártottakat lépésről-lépésre vezetik ki a piacról. A döntés azonban csak a személyautó-választékot érinti.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat