Nem csak telefonálásért büntet a rendőr

Bár sokan azt hiszik, csak akkor kaphatnak bírságot, ha éppen hívás közben kapcsolja le őket a rendőr, őket ki kell ábrándítanunk: a jogszabály szerint a kézben tartott mobilért is büntetnek. Szóval se Facebook, se Instagram vezetés közben…

Mit mond a jogszabály?

Az autóban való telefonálást vezetés közben büntetik – ezt valószínűleg mindenki tudja, ám természetesen nem magával a hívással van a gond. A jogszabály szerint a kézben tartott mobiltelefon mellett tilos vezetni, de ez nem csak és kizárólag a hívásokra vonatkozik. Ugyanúgy büntetés jár akkor, ha beírunk egy címet a navigációba, SMS-t pötyögünk, ránézünk a Facebookra, internetezünk, vagy éppen posztolunk egy képet az Instagramra. A lényeg minden esetben ugyanaz: a tevékenység egyrészt elvonja a figyelmünket az útról, ezért balesetveszélyes, másrészt lefoglalja a kezünket, amelynek a kormányon lenne a helye. Ha pedig ezt észreveszik az illetékesek, jogosan kapjuk meg a büntetést.

Rögzítsük a mobilt

A megoldás persze rém egyszerű: leginkább ne csináljunk ilyet. Amennyiben a kezünk is kell a művelethez, húzódjunk le az út szélére, álljunk be egy parkolóba, ne kockáztassunk feleslegesen. Egészen biztos, hogy néhány perc késéssel a legtöbb esetben semmi kárt nem okozunk magunknak. Ha mégis út közben szeretnénk elintézni valamit, rögzítsük a telefont a szélvédőre, vagy újabban a szellőzőnyílásba illeszkedő tartóba, így felszabadul a kezünk. Persze ilyenkor sem kell folyamatosan nyomkodni a készüléket, illetve elvonni a figyelmünket az úttestről, de egy bejövő hívást fel lehet venni kihangosítva, vagy a dugóban rá tudunk gyorsan keresni egy címre, amit bepötyögünk a navigációs rendszerbe. Az csak egy dolog, hogy pénzt spórolunk meg magunknak, ha megelőzzük a büntetéseket, ennél sokkal fontosabb, hogy nagyobb eséllyel jutunk el biztonságban a végcélunkhoz, ha betartjuk a szabályokat.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat