Mitől fúj bűzös levegőt a klíma a kocsimban?

Képzeljük el, hogy a tavaszi nap első sugarai kissé túlmelegítik az utasteret, mi azonban nem esünk kétségbe, már nyúlunk is a klíma bekapcsoló gombjához, és tekerjük a megfelelő szintre a hőmérsékletet. Azonban a várt kellemes, hűvös levegő helyett orrfacsaró bűz lepi el az autó belsejét. Mi okozhatja ezt a bosszantó közjátékot? Mit tehetünk ellene?

A légkondicionáló berendezés

Az autók szériatartozékai közül az egyik leghasznosabb az autóklíma. A légkondicionáló berendezés hivatott biztosítani a számunkra legmegfelelőbb hőmérsékletet az utastérben. Míg az autózás hőskorában csak a menetszélben bízhattak az utasok, ha valami hűsítő körülményre vágytak, addig a mai modern kocsiknál már akár egy gombnyomással beállítható az optimálisnak gondolt hőmérséklet. Ráadásul nem szükséges azt sem elviselnünk, hogy a beáramló szellő összeborzolja a hajunkat. Nem kell választanunk, hogy hunyorogva, sokszor könnyes szemmel vág az arcunkba a menetszél, vagy inkább izzadva haladunk az úticélunk felé. Néhány apróságra azért nem árt figyelnünk. Egyrészt nem ajánlatos a kinti hőmérséklethez képest nagyon alacsonyra állítanunk a hőfokot. A szakemberek szerint, ha ez meghaladja a több mint tíz fokot, akkor a gyakori ki- vagy beszálláskor feleslegesen terheljük meg a szervezetünket. Sokkal könnyebben alkalmazkodunk, ha nem kell nagy hőmérsékletingadozást elszenvednünk, ráadásul mindezt a saját hibánkból. Másrészről, az autó összes többi alkatrészéhez hasonlóan, a légkondicionáló berendezés is megköveteli, hogy megfelelően karbantartsuk. Időnként vizsgáltassuk át, ha szükséges töltsük fel hűtőközeggel vagy javíttassuk ki az elhasználódott alkatrészeit. Ami pedig a legfontosabb: nem árt, akár évente egyszer kitisztíttatnunk. Ha ugyanis ezt elmulasztjuk, könnyen érhetnek minket meglepetések.

Mit tegyünk, ha kellemetlen szagok érkeznek a klíma felől?

Ha nem használjuk a légkondicionáló berendezést az autóban, akkor azzal szembesülhetünk a tavaszi első bekapcsoláskor, hogy rendkívül bűzös, orrfacsaró szagok áradnak az utastérbe. A klíma számunkra láthatatlan alkatrészeibe ugyanis könnyedén bejuthat a pára, ezáltal pedig tökéletes táptalajt nyújthat az apró mikroorganizmusoknak. Az ott elszaporodó baktériumok és gombák lehetnek a felelősek a kellemetlen szagokért. Ez ugyanakkor nem csak bosszantó lehet, hanem szó szerint irritáló is, az egészségünkre is káros. Az erre érzékenyek könnyedén tapasztalhatnak magukon megfázáshoz hasonló tüneteket: orrfolyás, köhögés, de akár allergiás reakciót is kiválthatnak a klímában megbúvó szennyeződések. Mindezek miatt, ha a fentieket tapasztaljuk, akkor ne használjuk az autó légkondicionálóját. Keressük fel az autószerelőnket, ahol tökéletesen meg tudják szüntetni a probléma forrását, akár ózonos tisztítást is kérhetünk ehhez. Ha még nem nagy a baj, mi is megpróbálkozhatunk házilag a tisztítással. Sőt, ha egyáltalán nem tapasztaljuk a bűzös szagokat, akkor sem árt a megelőzésben gondolkodnunk. Vásárolhatunk klímatisztító eszközöket, ráadásul nem is túl drágán. Ezeknek a segítségével sok bosszúságtól meg tudjuk szabadítani magunkat. Ha évente csak egyszer szánunk rá tizenöt-harminc percet, hogy beszerzünk egy klímatisztító sprayt, és követjük a flakonon lévő egyszerű utasításokat, akkor nem csak esélyt adunk a légkondicionáló berendezésnek, hogy évekig hiba nélkül működjön, de kellemes, általában citromos illatot is varázsolhatunk az utastérbe. Kissé bonyolultabb a klímatisztító hab alkalmazása, amelynek a használatához hozzá kell tudnunk férni a csövekhez, azonban ennek segítségével a berendezés belsejét is könnyebben mentesíthetjük a mikroorganizmusoktól.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat