Mitől durroghat, lángolhat a kocsim kipufogója?

Ki ne látott volna már durrogó, kisebb lángcsóvát maga után húzó kipufogót? Nyilván mindenkiben felmerül ilyenkor a kérdés, hogy vajon mi okozza a jelenséget? Keletkezhet-e emiatt bármilyen károsodás az autóban?

Mi a szerepe a kipufogónak? Milyen részekből áll?

A kipufogó és a hozzá tartozó alkatrészek feladata az autó motorjából kikerülő égéstermék levegőbe juttatása. További feladata, hogy kiszűrje a környezetre ártalmas anyagokat és csökkentse az üzemanyag elégetése során létrejövő robbanások zaját. Milyen alkatrészekből áll a rendszer? Kipufogócsonkból, lambdaszondából, részecskeszűrőből, kipufogócsőből, katalizátorból és hangtompítóból, vagyis kipufogódobból. Ezeknek az alkatrészeknek a szerelése elsőre egyszerű feladatnak tűnik, ám korántsem az. Szóval minden esetben érdemes szakemberre bízni a feladatot – a Kovács Autó Bosch Car szegedi autószervizre számíthat! Bár a kipufogórendszer nem tartozik a leggyakrabban meghibásodó alkatrészek közé, rendszeres, szakszervizben történő ellenőrzése mindenképpen javasolt. A meghibásodott kipufogórendszer amellett, hogy hangossá teszi az autót és növeli az üzemanyag-fogyasztást, hozzájárul a motor teljesítményének romlásához.

Amikor durrog és lángcsóvát hagy maga után a kipufogó

A jelenség hátterében az áll, hogy a motor nem égeti el rendesen a befecskendezett üzemanyagot, ez pedig bekerül a kipufogóba, levegővel keveredik és bedurran, így lángcsóva formájában, valamint durrogó hang kíséretében távozik a kipufogóból. Ehhez a jelenséghez több tényezőnek kell egyszerre érvényesülnie. Egyrészt a kipufogónak kellően melegnek kell lennie, valamint kell bele némi friss levegő és üzemanyag is. Tehát a probléma forrása az, hogy a motor valamilyen hiba miatt nem égeti el teljes mértékben a befecskendezett üzemanyagot. Amennyiben lángcsóva nem jelentkezik, a kipufogó durrogása mögött bizony más probléma is állhat. Ha nem sikerül időben orvosolni az említett problémákat, a kipufogóban történő robbanások lökéshulláma hosszútávon komolyabb kárt tehet a motor alkatrészein, például eléghet a kipufogószelep. Mindemellett eredményezheti a nagyobb üzemanyag-fogyasztást, valamint a nagyobb károsanyag-kibocsátást. Sőt egy idő után olyan főbb egységek is túlterhelődhetnek, mint a motor dugattyúja, amelynek javíttatása jelentős költséggel járhat. Szóval bármelyik probléma is jelentkezik, mindenképpen el kell vinni szervizbe az autót és szakemberre bízni a hiba okának kiderítését majd a javítást.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat