Mit tegyünk, ha az autó elektromos rendszere hibásodott meg?

A mai kor autói, de már a ma még futó régebbi évjáratok is, megszámlálhatatlan elektromos berendezést, érzékelőt, vezérlőt, kábelt és csatlakozót tartalmaznak, amelyek meghibásodhatnak. És meg is hibásodnak. Viszont az autógyártás fejlődésével egyre több eszköz áll az autószervizek számára. Ma már egy autóvillamossági szerelőnek elég egy kábelt csatlakoztatni a műszerfalon és készen megkapja a fedélzeti komputeréből a hibák forrását.

Mit tehet az autós elektromos hiba esetén?

Az első megoldás, ami az ember szájára kívánkozik, hogy hívjon autószerelőt, vagy – ha az autó még üzemképes – hajtson egy autószervizbe. Az elektromos hibák javítása ma már szinte reménytelen vállalkozás az út szélén. Természetesen vannak még könnyedén szerelhető mezei körülmények között is megoldható autóvillamossági hibák. A leggyakoribb és helyben megoldható gond, ha valami miatt az egész elektromos rendszer kevés áramot kap az akkumulátortól. Jellemző ilyenkor, hogy egyszerűen vagy meglazult, vagy elpiszkolódott az akkumulátor saruja, ha azt látjuk, hogy az akkumulátor „okos szeme” zöldet mutat, vagyis az akku hibától eltekinthetünk.

Ne kapcsoljuk le az autóról az akkumulátort!

Mielőtt hozzálátnánk a saru javításához, tisztításához, eszünkbe ne jusson levenni a sarukat. A nélkül semmiképpen sem, hogy a használati kézikönyvben meggyőződnénk róla, tiltja-e ezt a gyártó. Egyes korszerű autóknál ugyanis a számos beállítás elvész, vagy jelszavakat kell beütni, sőt az is lehet, hogy egyes berendezések megsérülnek, ha megszüntetjük az autó áramellátását. Ilyenkor – ha az akkumulátor érintkezésével van baj – meg lehet próbálkozni az erre a célra szolgáló tisztító spray bevetésével. Egyéb elektromos eszközök esetében is lehet próbálkozni helyben. Megkísérelhetjük a legegyszerűbb mérő műszerrel megállapítani, hogy kap-e áramot egy-egy berendezés, vagy van-e áram a vezetékekben, amit ki lehet mérni egy multiméterrel. Meg lehet nézni, azt is, hogy kiégett-e valamelyik biztosíték. Ha a leírtakból egyikkel sem tudtuk megoldani a gondot, akkor marad az autóvillamossági szerelő felkeresése.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat