Mit takar gyakorlatban a motorgyűrűzés?

Bár kevésbé ismert felújítási lehetőség, mégis igencsak hasznos és fontos a motor gyűrűzése. Nem minden esetben oldja meg a gondokat és csakis szakember végezheti, mégis érdemes foglalkozni a témával, amennyiben elérkezett a motor felújításának az ideje.

Honnan tudjuk, hogy eljött a gyűrűzés ideje?

Rossz kompresszió, alacsony teljesítmény, ami magas fogyasztással párosul, horribilis olajigény. A fentiek mind olyan tünetek, amelyek azt sugallják, hogy az autónk motorja bizony már megszolgálta az idejét, eljött a cselekvés ideje. Amennyiben nincs lehetőség a teljes cserére anyagi okokból vagy alkatrészhiányból kifolyólag, egyetlen megoldás kínálkozik csupán – a motor felújítása. Ennek része a gyűrűzés folyamata, amely során a dugattyúk köré szerelt gyűrű cseréjére is sort kell keríteni. Koros autók esetében az is előfordulhat, hogy a felújítás után az eredeti gyári értékeknél is jobb adatokat nyerhetünk ki megújult gépjárművünkből. A gyűrűzés lényege a hengerek köré felhelyezett kompressziós gyűrű telepítése, amely megakadályozza a szivárgást, elejét veszi a nyomás csökkenésének, ezáltal segítve elő az autó teljesítményének növekedését.

Miért pont a gyűrűzés?

Míg korábban az öntöttvas gyűrűk voltak leginkább elterjedve, manapság szinte csak és kizárólag acélgyűrűkkel találkozunk a piacon. Mivel az évek alatt a gyártási minőség és az anyaghasználat is jelentősen javult, nem valótlan lehetőség az, hogy a gyűrűk cseréje után a motor értékei túlszárnyalják az eredeti gyári adatokat is. Önmagában a gyűrűk felújítása természetesen a legtöbb esetben nem elégséges, azonban mindenképp megéri ebbe befektetni. Az acél kompressziós gyűrűk szilárdsága, elektromos vezetőképessége miatt új szárnyakat kaphat a korosodó családi autó – olcsóbb mulatság ez, mint az új motor vásárlása, vagy a komplett autócsere. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a gyűrűcsere otthoni körülmények között szinte kivitelezhetetlen. A furatok ellenőrzése, az olajhűtő csatornák átjárhatóságának ellenőrzése, a helyes irányba való beszerelés mind olyan lépések, amelyet jobb, ha szakember végez. Csak akkor kezdjünk bele a műveletbe saját magunk, amennyiben teljes mértékben meg vagyunk győződve felkészültségünkről. Egy balul sikerült gyűrűzés lényegesen több kárt okozhat, mint amennyi pénzt ezen spórolhatunk. A végeredmény könnyedén lehet egy totális tönkremenetel is. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a szakember által gyűrűzött motor sem terhelhető azonnal maximális teljesítménnyel – folyamatosan növekvő bejáratást igényel.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat