Mit nézzünk át műszaki vizsga előtt?

Műszaki vizsga előtt áll az autód? Fontos, hogy át is menjen rajta? Akkor érdemes elolvasnod ezt a cikket, amiben összeszedtük, hogy mi mindenre kell figyelned. A szükséges dokumentumokon kívül elég sok szempont van, aminek meg kell, hogy feleljen a járműved, ha haza is akarod hozni a vizsgabázisról. Mutatjuk a részleteket!

Az üveg és az abroncsok

Az üvegekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdés mostanában, hogy le szabad-e fóliázni azokat. Nyáron ez különösen aktuális kérdés, hiszen sokan gondolják úgy: a napsütést egy sötétítő réteggel ússzák meg. Ha fólia minden előírásnak megfelel és bizonylattal tudod igazolni, hogy megfelel az előírásoknak, akkor természetesen átmegy majd a műszaki vizsgán. Arra figyelj, hogy ne verje vissza a napot, mert akkor levetetik majd veled. Az üvegeket érintő másik jellemző eset a kavicsok, kövek felverődése. Ha ez a sofőr látóterében van, és úgy tűnik, hogy tovább is repedhet, akkor nem megy majd át a kocsi a vizsgán. Fontos, hogy kijavíttasd: ez pedig nemcsak a tényleges vizsga, hanem az autódban ülők és a forgalomban résztvevő többi szereplő miatt is fontos.

Az abroncsok esetében alaptétel, hogy egy adott tengelyen ugyanolyan méretű keréknek kell lennie, ráadásul a mintázatuknak is azonosnak kell lenniük. Érdekesség, hogy nem kell az évszaknak megfelelő abroncsnak a kocsidon lenniük, ahhoz, hogy átengedjék a vizsgán. Fontosabb ennél, hogy minimum 1,6 milliméteres mélységű legyen a mintázatuk. Fontos tanácsunk: figyelj arra, hogy megfelelő légnyomás legyen az abroncsokban, mielőtt vizsgáztatni viszed az autódat. Ha a felnid nem gyári, akkor csak olyat fogadnak el, amihez műbizonylatot is mutatsz – erre is figyelj tehát.

Lámpák, festés, belső alkatrészek

Mielőtt vizsgázni viszed a kocsit, nézd át a lámpákat is, hogy megfelelően működnek-e. Tekintsd meg a burákat, ha töröttek, repedtek, a vizsgáztatónak biztosan gondja támad velük. Ha kocsidon csak apró horpadások, repedések találhatóak, nem kell izgulnod. De csak addig, amíg ezek esztétikai problémát jelentenek. Amint úgy tűnik, hogy a működésben is gondot okozhatnak, műszaki problémákhoz vezethetnek, akkor neked is gondod lesz a vizsgán. Ettől még érdemes a kisebb hibák miatt is egy polírozásra befizetned, meg fogsz lepődni, mennyivel szebb a kocsid.
Ha átfestetted az utolsó vizsga óta az autódat, azzal is lehet gond. A forgalmidban ugyanis ott szerepel a kocsid pontos színe. Addig nem lehet problémád, amíg az új szín árnyalatának kétharmada megegyezik az előzővel.

Mindezeken kívül figyelj még:

• a biztonsági övekre,
• az ülések rögzítésére,
• a műszerek problémamentes működésére,
• a fékek hatásosságára,
• az érvényes elsősegély dobozra
• a pótkerékre.

Mindössze ennyi. Sikeres vizsgát kívánunk!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat