Gyermekek életét mentheti meg a legújabb autós újítás

Életeket menthet az a találmány, amelyet izraeli egyetemisták fejlesztettek ki a közelmúltban. A mesterséges intelligenciával működő érzékelő lényege, hogy figyeli a kocsi belső hőmérsékletét, és ha az veszélyezteti az utastérben hagyott gyermek egészségét, tájékoztatja a sofőrt, valamint a hatóságokat. Csak Izraelben harminc halálos áldozatot követelt az ilyen felelőtlenség az elmúlt évtizedben.

Életveszélyes a kocsi utasterében kialakuló extrém meleg

Sajnos minden évben érkeznek olyan hírek a világból, amelyek a kocsiban felejtett gyermekek tragédiáiról szólnak. Sok szülő hagyja átmenetileg gyermekét az autóban, amíg elszalad valamit elintézni a postán, vagy bevásárol az esti vacsorához. Ekkora kánikulában, a napon állva azonban hamar hőség alakulhat ki a személygépkocsi utasterében, amelyhez még egy felnőtt szervezete sem lenne képes alkalmazkodni, nemhogy egy gyereké. Az extrém meleg és a gyors kiszáradás pedig minden esztendőben tragikus haláleseteket okoz.

Figyelmeztetést küld az érzékelő

Erre a problémára talált ki egy megoldást néhány izraeli egyetemista a haifai Izraeli Műszaki Egyetemen. A motivációjuk is megvolt a témához: csak Izraelben harminc gyermek hunyt el a felforrósodott kocsikban az elmúlt évtizedben. A megoldás lényege, hogy beépítenek egy fejlett hőérzékelőt a gyerekülés elé, általában a hátsó ülésnél, ezt pedig bekapcsolják különböző rendszerekbe. Így ha a szenzor, amely felvételt is készíthet a kisgyerekről, valamint a vele összekötött miniszámítógép érzékeli a bajt, az extrém, veszélyes hőmérsékletet, riasztást ad le. Jogos a kérdés: de kinek? Egyrészt fény- és hangjelzéssel tudatja a problémát, majd kapcsolatba lép a sofőr okostelefonjával, üzenetet küldve a veszélyről. Ha szükséges, jelez a mentőknek, akik ebben a helyzetben engedéllyel, távirányítással lehúzzák a kocsi ablakait, kinyitják az ajtózárat.

Felhasználóbarát megoldások

Szerencsére felhasználóbarát rendszert építettek, azaz egyszerű lesz azt beépíteni a kocsikba, de az alkalmazásához sem kell többoldalas utasításhalmazt végigolvasni. Ráadásul még a tervek szerint olcsónak is számít majd. Már persze akkor, ha kapható lesz kereskedelmi forgalomban, erről viszont még nincs hír. Addig is mindenki jegyezze meg, hogy hőségben kis időre sem szabad a gyerekeket a kocsiba zárni, mert az életüket veszélyeztetjük ezzel. És ha már itt tartunk, ha elterjed az izraeli találmány, ez a megállapítás akkor sem változik majd: az csak az életveszélyt hárítja el, visszaélni nem kell a mesterséges intelligencia segítségével.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat