Mit csinálj, ha bezártad a kulcsod az autóba?

A napi rohanásban, mókuskerékben előfordulhatnak kisebb-nagyobb figyelmetlenségek, hibák, amelyeken olykor jókat nevetünk, máskor meg rettenetesen bosszant minket. A homlokra felhúzott szemüveggel keresni a pápaszemünket, ez az előbbi kategória, míg az autóban hagyni a kulcsot, miközben a központi zár működésbe lép, az az utóbbi. Mi a teendő, ha nem jutunk be a kocsinkba, mert bent hagytuk a kulcsot?

Bárkivel előfordul

Az első és legfontosabb lépés, hogy nyugodjunk meg. Azt persze valószínűsítjük, hogy a lehető legrosszabbkor történik meg velünk ez a kis baleset: éppen rohannánk a gyerekért az edzésre, vagy az utóbbi időszak egyik legfontosabb megbeszélése várna ránk a munkahelyünkön. Sohasem otthon a kertben fordul elő ilyesmi, hogy a homlokunkra csaphassunk, és saját magunkat kinevetve besétáljunk a pótkulcsért a házba. Az esetek többségében pontosan az okozza a gondot, hogy gondolatban már a következő feladatra koncentrálunk, nem a rutinszerű műveletek végrehajtására. Ennek következményeként, egyetlen rossz mozdulat és kész is a baj: a kulcs az autóban, mi pedig dühösen toporgunk a jármű mellett, és azon töprengünk, hogy ezt hogy hoztuk össze. A legrosszabb eset, ha kétségbeesve nyúlunk a zsebünkhöz, hogy kivegyük a telefont, annak apropóján, hogy segítséget hívhassunk, azonban akkor tudatosul bennünk, hogy szokás szerint hanyag eleganciával dobtuk az anyósülésre a mobilt, amikor beszálltunk a kocsiba, és persze most is ott hever. Mit tegyünk hát, hogyan oldhatnánk meg a kellemetlen helyzetet? A kérdés először sokkal inkább az: mit ne tegyünk?

Gondoljuk át, mielőtt cselekszünk!

Az első, ami eszünkbe juthat, hogy megpróbáljuk többször is a kilincset használni, hátha csak egy rossz álom, ami történik. Amikor rájövünk, hogy ez tényleg megtörtént, akkor a következő elkeseredett próbálkozás általában az ajtó felfeszítésére irányul, esetleg a zárat kezdjük el babrálni valamilyen vékony eszközzel. Ezek nyilvánvalóan nem vezetnek eredményre, így azt kezdjük el vizslatni, hogy melyik ablakot kellene betörni, hogy hozzáférjünk a bent ragadt kulcshoz. De állj! Bármelyik megoldást is választjuk, mindenképpen kárt okozunk az autónkban. A feszegetéssel megsérülhet a zárszerkezet, a kulcslyuknál megkarcolhatjuk a fényezést, az ablak betörését pedig nem kell ecsetelnünk, hogy milyen károkkal járhat, arról nem is beszélve, hogy az ülésre esett üvegszilánkok eltüntetése a szilveszterkor kiszórt konfetti eltakarításával vetekszik, annyi különbséggel, hogy ez sérülésekkel is járhat. Vegyünk egy nagy levegőt, és nézzünk körül. Mivel bezártuk a mobilunkat is a kocsiba, így próbáljunk segítséget kérni valakitől. A megszűnt telefonfülkék híján, egy járókelő is megteszi, azonban a bizalmatlanságot elkerülve, keressünk inkább egy hotelt, éttermet vagy kávézót, ahol elpanaszolhatjuk a gondunkat, és valószínűleg tudnak nekünk kölcsönözni egy telefont, ahonnan felhívhatjuk egy barátunkat, rokonunkat, aki el tudja nekünk hozni az autó pótkulcsát. Már persze, ha tudjuk a számukat fejből, és rendelkezünk pótkulccsal. Ha nem, akkor újra a vendéglátóegység jóindulatára bízhatjuk magunkat, akik keresnek nekünk egy zárszakértőt, akit felhívhatunk. Ők rövid időn belül a helyszínre érnek, és néhány perc alatt a megfelelő eszközökkel felszerelve könnyedén ki tudják nyitni az kocsinkat néhány ezer forint ellenében. Ez még mindig sokkal olcsóbbnak tűnő megoldás, mint első dühünktől vezérelve kárt tenni a saját autónkban. 

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat