Milyen módszerekkel lopják el az autód?

Nem minden ember egyforma – van, aki kicsit jobban él, mint mások. Akad, aki albérletben lakik, mások saját házban, van, akinek több tucat lábbelije van, mások viszont egyetlen cipőt hordanak télen-nyáron. Vannak szőkék, barnák, vannak alacsonyak és magasak, és persze vannak jó emberek és rosszak. És sajnos olyan is van, aki a rossz körülményeiből lopással próbál előrébb jutni, és a szegény, vagy éppen a gazdag emberek autójára fáj a foga.

Egyre kevesebb

Amióta létezik a magántulajdon, azóta sajnos léteznek tolvajok is. Míg kezdetben csak az ételért, a túlélésért loptak, addig manapság mindent visznek, ami mozdítható. Szerencsére azonban Magyarországon nem rossz a helyzet, a világ számos pontján sokkal jobban meg kell gondolni, hogy szem előtt tartsunk valamilyen értéktárgyat vagy sem. Persze itt is találunk enyveskezű csibészeket és persze bűnözőket is. Legtöbbször nem a túlélés, hanem a könnyű pénzkereset motiválja őket, éppen ezért sokszor nagyobb értékű holmira vetnek szemet. Ilyen lehet például az autónk. A rendőrségi statisztikákat böngészve ugyanakkor azt vehetjük észre, hogy évről-évre csökken a gépjármű-eltulajdonítások száma. Ebben nagy szerepe lehet a rendőrségnek, de annak is, hogy manapság nem feltétlenül elég egy jó trükk vagy egy féltéglával betört ablak, hogy beugorjanak a kocsinkba és elhajtsanak vele. Persze alkalom szüli a tolvajt, így az autókban, jól látható helyen hagyott értéktárgyak meglovasítása továbbra is nagy probléma. És persze a technikai újítások, a bonyolultabb lopás gátló berendezések és a hatóság figyelemfelhívásai ellenére még mindig több száz autónak találja a hűlt helyét a tulajdonosa minden évben. Hogyan tudnak még mindig ilyen sok járművet ellopni a tolvajok?

Megtalálják a módját

Az autótolvajok legtöbbször nem maguknak keresnek járművet, sokszor külföldi megrendelőik vannak, vagy alkatrésznek próbálják elpasszolni a balkézről szerzett portékájukat. Sajnos, ahogy mondani szokták, amíg van kereslet, addig kínálat is lesz, vagyis nem várható, hogy egyik napról a másikra biztonságban tudjuk a kocsinkat. A tolvajok ugyanis bármit visznek, amire lehetőséget látnak. A modern autók esetében nincs egyszerű dolguk, ott igyekeznek megszerezni a pótkulcsot. Sokszor emiatt otthon sem lehetünk nyugodtak. Az éjszaka leple alatt belopózhatnak hozzánk, ráadásul mi is megkönnyítjük a dolgukat, ugyanis a legtöbben a bejárathoz közel, a komódon, vagy a falra akasztva tartjuk az autó kulcsát, sőt a garázskapu nyitóját is, így pedig a saját kertünkből is kigurulhatnak a kocsival, mire felébredünk a zajra. Másik trükk lehet, hogy olyan elektronikai eszközöket alkalmaznak, amely meggátolja, hogy lezárja a járművet a központi zár. A legtöbben oda sem figyelünk, ha kiszállunk a kocsiból, csak megnyomjuk a megfelelő gombot és már megyünk is a dolgunkra. Ha mindig meggyőződnénk róla, hogy valóban lezárt a kocsi, akkor elkerülhetnénk, hogy eltulajdonítsák, amit a járműben hagytunk, vagy rosszabb esetben az egész autót. Arra is figyelnünk kell, hogy soha ne hagyjuk el a kocsit, ha jár a motor. Ilyenkor azt kockáztatjuk, hogy valaki bepattan a járműbe, amíg a saját házunk előtt a kertkaput nyitjuk, de az is előforduló átverés, hogy „kicsalogatnak” a négykerekűből. Parkoló autó hátsó kerekéhez rejtett üres műanyagflakon elindulás után fura hangot ad, amíg kiugrunk megnézni, addig már be is ugrott a lesben álló tolvaj. Ezeknek ráadásul semmi sem szent: az is előfordult már, hogy rosszullétet színlelt embernek segítséget nyújtani igyekvő autós tanácstalanul fordult vissza, mivel a maga mögött hagyott kocsiját éppen elhajtotta a földön heverő gonosztevő társa, aki éppen ebben a pillanatban lett jobban, és elszántan sprintel a másik irányba, hogy el ne kaphassuk.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat