Mire kell figyelnünk, ha személyautónk az autópályán hibásodott meg?

Az autó leállása egy autópályán veszélyes lehet. Ilyen esetekben, mindenképp figyeljünk oda pár dologra biztonságunk érdekében.

Szükséges tartozékok az autónkban

Ha autónk tönkremegy, vagy csak furcsa dolgokat kezdünk rajta érzékelni az autópályán, illetve egy gyorsforgalmi útvonalon, mindenképp muszáj leállnunk, és egyes dolgokra figyelmet fordítanunk, így stressz mentesen és biztonságosan oldhatjuk meg a problémát. Először is fontos még indulás előtt, hogy a szükséges karbantartási teendőinket végezzük el a járművünkön. A hűtőfolyadék mindig legyen feltöltve, az ablakmosó tartálya se legyen üres, valamint az olajszintnek is megfelelőnek kell, hogy legyen. Ezek mellett még nagyon lényeges az is, hogy a gumiabroncsokban tökéletes nyomás uralkodjon, legyen elegendően felfújva, mivel ez különösen fontossá válik az autópályákon való utazás során, ahol nagy sebességgel haladunk. Ezekkel a karbantartási trükkökkel hozzájárulhatunk a személyautónk jó állapotához. Ha kocsinkkal közlekedünk, olyan apróságokra is figyeljünk oda, hogy mindig rendelkezzünk, láthatósági mellénnyel, egy vízálló és meleg ruhával, valamint a mobiltelefonunkat is töltsük fel a vészhelyzet esetére. A láthatósági mellény és a vízálló ruházat, igazán nem vesz igénybe nagy anyagi ráfordítást, viszont fontos, hogy viseljük, ha például a sötétben vagy esőben kell elhagynunk az autónkat. A mobiltelefon feltöltöttsége is rendkívül lényeges, hisz ezzel segítséget tudunk kérni egy autómentőtől vagy egy barátunktól.

Mit tegyünk, ha leáll az autónk?

Ha vezetés közben valamiféle problémát észlelünk a kocsinknál, mindenképp térjünk ki az első benzinkútra, ha a közelben van ilyen. Ha nincs és probléma jelentkezik, húzódjunk a leállósávba, és parkoljunk a lehető legtávolabb a haladósávoktól. Amennyiben a gépkocsink drasztikusan lassulni kezd a forgalomban résztvevőkhöz képest, akkor aktiváljuk a figyelmeztető lámpákat, ezzel jelezni tudjuk a többi autós számára, hogy legyenek velünk figyelmesebbek. Ezután álljunk meg a legközelebbi vészhelyzeti telefon közelében, és vegyük igénybe a segítséget. Természetes, ha rendelkezünk mobiltelefonnal, ezt is használhatjuk, viszont ezek az út melletti telefonok, azonnal összekapcsolnak egy olyan autómentővel, aki felvilágosít bennünket, hogy milyen lépéseket kell megtennünk, valamint a telefon azonosítója alapján, azonnal beméri majd a tartózkodási helyünket, így előbb megérkezik majd a segítség.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat