Minden, amit tudni érdemes a gépjárművek motorjáról

Az autónk szíve és lelke motorjában rejlik. Új autó vásárlásakor bizony néhányan gondban tudunk lenni a jármű teljesítményének felmérésekor és megértésekor. Így nehezen is tudunk dönteni, illetve aggódunk, hogy talán rossz kocsi mellett voksoltunk.

Mit kell tudni a motorról?

A motor munkája ott kezdődik, mikor a levegő beáramlik a motorba és összekeveredik az üzemanyaggal. Szikra vagy nyomás hatására égés jön létre és így energia termelődik. Számos mai modernebb autómotor már olyan fejlesztéseken esett át, melyek hatására növekszik a teljesítmény. Megváltoztatják a szelepek időzítését, fordulatszámhoz mérten. Szabályozva ezzel a levegő beszívását és a kipufogógáz kibocsátását. Így bármilyen körülmények között tökéletesen tud működni az autó. A levegő és az üzemanyag aránya is nagyban meghatározza, hogy miként működik a motor. A turbófeltöltők habár egyszerű szerkezetek, lehetővé teszik, hogy nagymértékben keveredjen a levegő és az üzemanyag, ezzel növelve a teljesítményt. Az egész folyamat utolsó lépése a kipufogógáz eltávozása. Ennek korlátozása mindig több energiát eredményez. A kipufogórendszerek optimalizálják a kipufogógáz áramlását, hogy minél alacsonyabb ellenállás legyen, és így gyorsabban éghet az üzemanyag is.

Ha autót szeretnénk vásárolni…

Sokszor elegendőnek bizonyul egy alaptudás, ha autót vezetünk. Kereket cserélni, üzemanyagot tölteni tudunk és az olajszintet is képesek vagyunk leellenőrizni. Viszont jöhetnek helyzetek, amikor is szükség van némi plusz tudásra, éppen nincs mellettünk egy ’’autószaki’’ sem és magunkra kell támaszkodnunk. Nem árt, ha szánunk egy kis időt arra, hogy felpörgessük ismereteinket. Ha nem is leszünk autós szakemberek, legalább otthonosabban mozgunk autóvásárláskor. Egy azonban biztos, hogy azt szeretnénk, hogy autónknak hosszú élettartama legyen, nagy teljesítménye és ereje, na és persze keveset fogyasszon. Sajnos nem tudja egyik autó sem kielégíteni az összes vágyunkat. A nagy teljesítmény nem vonhat maga után kevés fogyasztást, bár hosszabb élettartamú. A nagy teljesítményű, kevés fogyasztású autók pedig hamarabb kifáradnak. Ezt jó észben tartani.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat