Milyen zajokat csaphat egy ékszíj?

Ha röviden szeretnénk összefoglalni a személygépkocsikban lévő ékszíj szerepét, azt mondhatjuk, hogy egy olyan alkatrész, ami funkcióját tekintve azért felelős, hogy meghajtsa a motoron lévő külső alkatrészeket. Mint minden kocsiban található elem, az ékszíj is meghibásodhat, ezt az esetek döntő többségében komoly hanghatás is kísérni fogja.

Megéri rendszeresen ellenőrizni az aktuális állapotot

A személyautókban általában egy ékszíj található, de vannak olyan típusok is ahol kettő, vagy akár három is helyet kapott. Az autósok többsége, talán nincs is vele tisztában, hogy az ékszíj megfelelő működése nélkül elbúcsúzhatunk a vízpumpától, a generátortól, vagy akár a klímakompresszortól is. Egyszóval, ha nem kezeljük időben az esetlegesen felmerülő, ékszíjjal kapcsolatos problémákat, az a későbbiekben még nagyobb hibákhoz fog vezetni. Ezeknek a kijavítása pedig biztosan jelentős anyagi ráfordítást igényel majd. Ebből is látható, hogy jól járunk, ha rendszeresen ellenőrizzük az ékszíj állapotát, hiszen annak cseréje viszonylag gyorsan és alig néhány ezer forintból kivitelezhető. Az ellenőrzés könnyen elvégezhető, mivel már egy egyszerű szemrevételezés során is megállapíthatjuk, ha kopásnyomok tarkítják az ékszíj felületét. Amennyiben elmulasztjuk az ellenőrzést, ne csodálkozzunk, ha idővel kellemetlen hanghatásokra leszünk figyelmesek.

A meghibásodás kísérő tünetei

Közvetlenül indítás után érdekes, talán leginkább sípolásra emlékeztető hangot fogunk hallani abban az esetben, ha már túlzottan elkopott az ékszíj. Ez a kellemetlen hang egyébként nem minden esetben jelent problémát, hiszen esős vagy latyakos időben vélhetően csak arról van szó, hogy a nedves anyag súrlódása okozza ezt a hangot. Menet közben fura, monoton kattogásra is felfigyelhetünk. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy mindezt az eredményezi, hogy megszakadt az ékszíj egy része, ami menet közben, a forgómozgás következtében, a motorháztető aljához vagy egyéb alkatrészekhez csapódik. Amennyiben ehhez hasonló kellemetlen hangokat tapasztalunk, ne tétlenkedjünk, azonnal tegyünk a hiba mihamarabbi megszüntetéséért. Jó, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy egy ékszíjcsere komoly szaktudást és tapasztalatot, valamint nem mellékesen speciális szerszámokat igényel, így a műveletet minden esetben bízzuk ehhez értő szakemberre. Ez azért is fontos, mert az ékszíj beállítása precíziós művelet, hiszen ha túl laza, akkor károsodni fog a súrlódási felület, ha viszont túl feszes, akkor könnyedén tönkre mehetnek a csapágyak.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat