Milyen káros hatásai vannak a kartergáznak a motorolajra?

Mit nevezünk kartergáznak? Mit érdemes tudni a kartergáz és a motorolaj kapcsolatáról? Mire jó a kartergázszűrő? Hogyan tartható megfelelő szinten a kartergáz? Mi történik akkor, ha jelentkezik a túlzott kartergázképződés? Milyen káros hatásai vannak a gáznak? Mi a szerepe a gázcsöveknek? Megválaszoljuk a témával kapcsolatban felmerült legfontosabb kérdéseket!

Mi történik túlzott kartergáz-termelődés esetén?

Kartergáz minden gépjárműben található, így minden autótulajdonosnak illik megismerni ennek a keveréknek a szerepét. Mit nevezünk kartergáznak? A gépjármű járatása közben a dugattyúgyűrűk mentén levegő, pára és üzemanyag keveréke jut a motor égésteréből a forgattyúházba, vagyis a karterba. Ezt a levegő–pára–üzemanyag keveréket nevezzük kartergáznak. Minden motor termel kartergázt, csupán a termelt mennyiség eltérő. Ahogy nő a motor fordulatszáma, úgy nő a kartergáz mennyisége és nyomása. A megnövekedett nyomást jelzi az erős füstölés és a teljesítményvesztés, továbbá a turbótöltő meghibásodása és a megnövekedett olajfogyasztás. Azonban minél régebbi a motor, illetve minél jobban elhasználtak a meglévő tömítések, annál több képződik ebből a keverékből. Szóval minél öregebb a gépjármű, annál nagyobb problémát jelent a kartergáz. A gázt a kartergázcsövek vezetik el. Ezek a csövek javítják a motorhatékonyságot, illetve környezetvédelmi szerepet is betöltenek, ugyanis visszavezetik a motorba a levegő–pára–üzemanyag keveréket, így az újra el tudja égetni. Ennek köszönhetően nem kerül a levegőbe a kartergáz, nem szennyezi a környezetet. Ez fontos, mivel az előírások szerint kartergáz nem távozhat a környezetbe. Ha az elégtelen égés miatt keletkezett szennyeződések és a gyűrűkön megjelenő korom lerakódása miatt gyengül a tömítőképesség, nő a kartergáz mennyisége. Mi történik túlzott kartergáz-termelődés esetén? Romlik a motor teljesítménye, megnő az üzemanyagfogyasztás, és növekszik a károsanyag-kibocsátás. Továbbá idővel beszennyeződik a motorolaj, vagyis a kenőanyag idő előtt elhasználódik, és nem tudja ellátni a feladatát.

A kartergáz és a motorolaj kapcsolata

Ahogy már említettük, túlzott gáztermelődés esetén beszennyeződik a motorolaj, és nem tudja ellátni a feladatát. Ha pedig nem kerül sor rendszeres időközönként a motorolajcserére, vagy nem a megfelelő minőségű változat kerül az autóba, romlik a tömítések állapota, illetve nő a motor kopása. Mindez növeli a kartergáz-termelődését. Szóval ez a folyamat kétirányú. Mire jó a kartergázszűrő? A szűrőt forgattyúházszűrőnek is nevezzük. Ez az eszköz azt biztosítja, hogy a motor által ne kerüljön újrafelhasználásra az olajjal szennyezett levegő. A kartergázszűrőt bizonyos időközönént mindenképp cserélni kell, csupán így garantálható a megfelelő működése. Hogyan tartható megfelelő szinten a kartergáz-képződés? Fontos, hogy minden esetben a gyártói előírásoknak megfelelő motorolaj kerüljön az autóba. Ezen nem érdemes spórolni. Továbbá az is fontos, hogy az előírt időközönként kerüljön sor az olajcserére. Elengedhetetlen a kartergáz-képződés szinten tartása, ezáltal meghosszabbítható a motor élettartama. Amennyiben mégis jelentkezik a túlzott kartergáz-képződés, a keverék termelődése már jelentős mértéket ölt, mindenképpen szakszervizbe kell vinni az autót, ahol a szakemberek megállapítják a probléma okát, és sort kerítenek a motor felújítására. Érdemes ezzel időben foglalkozni – az autó meghálálja majd.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat