Milyen hatással van a fojtószelep hiba a motor működésére?

A fojtószelep feladata az autónk motorjába beáramló levegő mennyiségének szabályozása. Az elektronikus fojtószelep-vezérlő rendszer kardinális része a ház, ami a légtömeg-mérőhöz csatlakozik, és tartalmaz egy szelepet, ami pontosan a már említett fojtószelep, vagy más néven pillangószelep. Válaszul a gázpedál megnyomására a szelep kinyílik, és levegőt enged a motorba, majd a motor vezérlőegységének jelzései alapján egy tökéletesen koordinált nyílt, zárt és finoman hangolt köztes státuszokkal dirigálja, hogy a hajtómű működése állandó szinten maradhasson a levegő/üzemanyag arány változásakor. Vagyis, amikor nincs alapjáratod, lefullad vagy éppen ellenkezőleg, magától felpörög a verdád, az valószínű, hogy a fojtószelep rendellenességére utaló jel lesz. De vajon milyen hatással van a fojtószelephiba a motor működésére? Járjunk utána!

A fojtószelep hiba motorra gyakorolt tünetei és okai

Amennyiben azt tapasztalod, hogy csökken az alapjáratod, esetleg a motor egyszerűen leáll, vagy majdnem leáll, ha lassítasz, megállsz, melegen újraindítod a motort vagy hirtelen megnyomod a gázpedált, akkor sajnos sanszos, hogy gallyra ment a fojtószelep egységed. Ennek bizony számos oka lehet, többek között ilyen a ház belsejében található szennyeződés, korom túlzott mértéke, de elektromos problémák is előidézhetnek ilyen irányú anomáliát, illetőleg vákuumszivárgás, vagy egy nem megfelelően beállított fojtószelep is állhat a hiba hátterében. Vákuum szivárgás esetében amúgy éppen ellentétesen szélsőségesen magas alapjáratot tapasztalhatsz, amelyet az generál, hogy túl sok levegő jut a szívórendszerbe. Mindezek a tünetek effektíven közreműködnek a motor gyenge teljesítményében megnyilvánuló üzemzavar kialakulásában, és a folyamat eredményeként a műszerfalon persze kigyullad a motorellenőrző lámpa, amitől nagy valószínűséggel te is frászt kapsz majd.

Mi a teendő a hiba érzékelésekor?

Első lépésként érdemes az alkatrészt átvizsgálni, és jelentős szennyezési szint esetén tisztítással próbálkozni. Ez amúgy az esetek döntő többségében hathatós megoldásnak is bizonyul, de ezen a ponton érdemes tudatosítani magadban, hogy bizony a közeljövőben nagy valószínűséggel egy erre vonatkozó cserét is be kell ütemezni az autószervizelési repertoárodba. Ha a tisztítás nem segít, akkor pedig már ebben a körben realizálnunk kell az alkatrész csere tényét. Ehhez először kapcsoljuk le a gyújtást, majd csatlakoztassuk le a vezetéket az akkumulátor negatív sarujáról, ezután jöhet a rossz fojtószelep eltávolításának procedúrája, majd az új installálása. Ne feledkezzünk meg a tömítés cseréjéről sem!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat