Ezekre figyelj az ablaktörlőmotor cseréjekor

Ugye, az teljesen evidens, tényszerű dolog, hogy annak szavatolására, hogy a vezető a külső időjárási körülményektől függetlenül megfelelően lássa az utat, valamint az útmenti körülményeket, az autókat ablaktörlőkkel felszerelten állítják forgalomba, amiket a szennyeződések, a hó és a víz szélvédőfelületéről történő azonnali eltávolítására terveztek. Mivel a biztonságos autózás közvetlen összefüggésben áll az autó ablakainak tisztaságával, a nem megfelelő ablaktörlőkkel való közlekedést a legtöbb országban büntetik a közúti közlekedési törvények hatályának értelmében. De mi van akkor, ha az ablaktörlő motorja meghibásodik? Érdemes nekiállni önállóan a cserének? Nézzünk utána, tarts velünk!

Hogyan működnek az ablaktörlők?

Az ablaktörlők az ablaktisztító szisztéma végrehajtó komponensei. Ezek végzik a piszkos munkát. Mozgó karokból állnak, a végükön gumielemekkel, amelyek szorosan illeszkednek a szélvédőre, követve annak felszíni formáját. A karok ellenkező vége egy csuklóval kapcsolódik egy rúdhoz, amely az ablaktörlők szinkronmozgását biztosítja. Az egész rendszert egy fogaskerekes motor hajtja, és ez egy relén keresztül kapja az elektromosságot. A működést az utastérben található gomb be- és kikapcsolásával lehet szabályozni. Egy adott működési mód kiválasztásával a relé érintkezői zárják a megfelelő áramkört, és az apparátus az igényelt sebességgel működni kezd.

Mire figyelj, ha cseregyanús az ablaktörlő motor?

Ha mechanikailag rendben van az ablaktörlő, de ennek ellenére nem működik megfelelően, valószínűleg elektromos problémája van. Mivel az ablaktörlő motor kapcsolása egy meglehetősen összetett elektronikus rendszer, ezért otthoni javítása és karbantartása abszolút nem ajánlott. A motort ugyanis egy elektromos fék is szabályozza, hogy kikapcsoláskor biztosan a kellő pozícióban álljon meg. Ez annyit tesz, hogy leállításkor nem csupán kilép a motor két vezetékéről az áram, hanem a vezetékek összekötésével keletkező indukciós áram mágneses tere le is fékezi a motort. A gyakorlatban egyébként ez azt jelenti, hogy azt a vezetéket, amely bekapcsolt állapotban a pozitívot kapja, a végálláskapcsolón keresztül testre, vagyis negatívra kötik. Véletlenül se próbálkozzunk tehát erre az ágra egy áthidaló kábellel áramot adni, mert az a legjobb esetben is szikrázást indukál, rosszabbra pedig gondolni sem merünk! Óvatosan, tehát, az ablaktörlő motor buherálásával, inkább vegyük igénybe egy autóvillamossági szakember kompetenciáját, és kerüljük el a súlyosabb problémákat!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat