Milyen célra használható egy céges autó? Mi számít magánjellegű használatnak?

Napjainkban a céges autók a virágkorukat élik. A kisvállalkozásoktól kezdve, a nagyobb cégekig sokszor találkozhatunk velük. Összefoglalónkban eláruljuk, mire jó egy céges autó, továbbá arra is kitérünk, hogy mi számít magánjellegű használatnak.

Autóvásárlás vs. lízing

A munkavégzéshez, a céges hatékonyság növeléséhez használható a céges autó, például személyszállításra, üzleti utakra és áruszállításra. A céges autó megvásárolható, lízingelhető, illetve tartósan bérelhető. Mi a különbség ezek között? A megvásárlás a legegyszerűbb mód, hiszen ebben az esetben a tulajdonos dönti el, mikor adja el az autót a későbbiekben. Céges kocsi vásárlása esetén a kiválasztott gépjármű azonnal a vásárló tulajdonába kerül. Hátránya, hogy a saját tőke egy része lekötésre kerül, miközben az az alaptevékenységre, illetve különféle fejlesztésekre lenne fordítható. Továbbá vásárlás esetén a cég végzi az autó fenntartásával járó kötelezettségeket. Ebben az esetben az értékcsökkenés elszámolható. Mi a helyzet a lízinggel? A lízing lehet zárt végű, nyílt végű és operatív. A zárt végű pénzügyi lízing során a kiválasztott új vagy használt gépjárművet maga a lízingcég vásárolja meg, és havidíjért cserébe bérbe adja a szerződő félnek. Ez azt jelenti, hogy a teljes futamidő alatt a lízingcég tulajdonát képezi az autó. Ez egy bruttó szemléletű konstrukció, vagyis a lízingcég bruttó áron vásárolja meg a kocsit. A futamidő jellemzően 4-5 év, amelynek végén a használó cég a teljes vételárat kifizeti, így a tulajdonába kerül az autó. A nyílt végű pénzügyi lízing esetén ugyanúgy, mint az előző esetben, a lízingcég vásárolja meg az autót. Azonban ez egy nettó szemléletű konstrukció, azaz a lízingcég nettó áron vásárolja meg az autót. Ebben az esetben a futamidő lejártát követően nem kerül automatikusan a használó cég tulajdonába a gépkocsi. Keletkezik egy maradványérték, amiért a korábban lízingelt jármű megvásárolható. Nyílt végű pénzügyi lízing esetén a díj áfája visszaigényelhető bizonyos feltételek teljesülése esetén. Az operatív lízing, vagyis tartós bérlet pedig lényegében egy flottakezelő szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy a lízingcég, vagyis a szolgáltató végzi el a fenntartással és az adminisztrációval járó feladatokat. Ebben az esetben végig, a szerződéses időszak lejártát követően is a flottakezelő tulajdonában marad az autó. Nagy előnye, hogy a kifizetett havidíj elszámolható a cégben költségként. Ráadásul a havidíj minden felmerülő költséget (cégautóadó, gépjárműadó) tartalmaz. A flottakezelő cég végzi a céges autó karbantartását, üzemeltetését, illetve az adminisztrációs feladatokat. A tulajdonosnak nem kell ezekkel foglalkoznia.

Milyen céges autót érdemes választani?

A céges autó kiválasztásakor figyelembe kell venni néhány szempontot. A legfontosabb, hogy a kiválasztott autó legyen maximálisan megbízható. Ezeknek az autóknak a meghibásodása komoly veszteséget is okozhat a cég számára, hiszen a szerelőműhelyben töltött idő alatt nem lehet velük dolgozni. Emellett a fenntartási költségeket is figyelembe kell venni. Nemcsak a vételár, illetve a lízingdíj fontos, hanem a fenntartási költségek is. Továbbá a biztonságra is kiemelt figyelmet kell fordítani, azaz fontos, hogy a céges autó magas biztonsági felkészültséggel rendelkezzen. Mindemellett az értékállóság is lényeges, hiszen pénzügyi értelemben a lassú értékvesztés a jobb. A választás során a felhasználási körülményeket is figyelembe kell venni. Nem mindegy, hogy presztízsértékű a céges autó, vagy pedig teherhordásra tervezett. A cégesautó magánjellegű használatának számít, amikor a munkavállaló céges autóval megy a munkahelyére. Azonban céges használatnak számítanak azok az üzleti utak, amelyek szorosan kapcsolódnak a vállalat tevékenységéhez, a bevételszerzéshez. Ha az üzleti út a lakóhelytől indul, az is céges használatnak számít.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat