Megéri külön, csak ablaktörlő gumit vásárolni?

Az ablaktörlő apró, mégis jelentős alkatrész. A megfelelően működő ablaktörlő garantálja, hogy esős időben is biztonságosan közlekedhessünk. Összeállításunkból kiderül, hogy mit érdemes tudni erről az alkatrészről, és azt is eláruljuk, hogy megéri-e külön, csak ablaktörlő gumit vásárolni.

Minden egyes út előtt érdemes alaposan megtisztítani az ablaktörlőlapátokat

Az ablaktörlőt Mary Anderson találta fel, az első változatot 1903-ban készítették el. Ekkor még ablaktisztító eszköznek nevezték az ablaktörlőt. Ez a kis alkatrész jelentősen megkönnyítette a sofőrök mindennapjait, hiszen mielőtt felkerült volna az autókra, a vezetőknek ki kellett szállniuk a gépjárműből, hogy megtöröljék a szélvédőt. Az ablaktörlő feladata a szélvédő tisztítása a szennyeződésektől és a nedvességtől. Ezzel garantálja a megfelelő látásviszonyokat a sofőr számára. Az esetek többségében két ablaktörlő található az autó szélvédőjénél, azonban egyes típusoknál hátulra is helyeztek el a gyártók. Az ablaktörlő elektromos motorral működik, és bizonyos esetekben pneumatikus hajtóművek hajtják meg. Az ablaktörlő fő elemei közé tartozik az ablaktörlő motor, az ablaktörlő mechanika, a törlőkar és a törlőlapát. A motor hajtja meg a mechanika rúdjait, mely mozgatja az ablaktörlő lapátot. A mechanika egyrészt a helyén tartja a törlőkart és a pengét, másrészt kapcsolatot tart fenn a szélvédő, valamint a penge között. Mindemellett pedig a motorból érkező forgómozgás átalakításáért is felel. A törlőkar lényegében a lapát és a mechanika közötti kapcsolat. A törlőlapát pengéje gumiból készül, csak ez a rész kerül érintkezésbe a szélvédő üvegével. Az ablaktörlő ápolására kiemelt figyelmet kell fordítani. Amennyiben hosszú ideig nem kerül sor a gépjármű használatára, érdemes felemelni az ablaktörlő kart. Ezáltal megszűnik a szélvédő, valamint az ablaktörlő lapát érintkezése, ezzel csökkenthető a gumi keményedése, hiszen nem fagy a szélvédőre, és nem is égeti oda napsütés. Továbbá minden egyes út előtt érdemes alaposan megtisztítani az ablaktörlőlapátokat.

Érdemes inkább ablaktörlőlapáttal együtt cserélni a gumikat

Amennyiben nem működik jól az ablaktörlőlapát, nem tisztítja megfelelően a szélvédőt és csíkos marad az üveg, ennek következtében pedig nem látható rendesen az út, amely akár balesetveszélyes is lehet. Ha nem kerül sor a rendszeres ellenőrzésre, akkor könnyen lehet, hogy az úton, esőben jön rá a problémára az autó sofőrje, és akkor nem is lehet azonnal orvosolni a problémát. Ezt nyilván senki sem szeretné kipróbálni. Ha az ablaktörlőlapát csíkosan törli a szélvédőt, érdemes cserélni azt. A legjobb minőségű változat is tönkremehet egy durvább szezon alatt. Ősszel és tavasszal a rengeteg eső, télen a havazás, nyáron pedig a tűző nap és az UV-sugárzás teszi tönkre az ablaktörlőt. Ellenőrizni minden szezon előtt érdemes az alkatrészt. Sok helyen hangoztatják, hogy többnyire elegendő csupán a gumit cserélni az ablaktörlőlapáton. Nos, ez csak akkor igaz, ha a lapát teljesen jó állapotban van. Nincs rajta rozsda és nem hajlott meg. Számos helyen, még barkácsáruházakban is kapható vágható ablaktörlő gumi, amely a legtöbb ablaktörlőlapátba illeszkedik. Azonban azzal érdemes tisztában lenni, hogy a gumicsere körülményes dolog. Komoly odafigyelést igényel a feladat, és még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhat, hogy meghajlik a lapát. Ekkor pedig már a teljes alkatrészt cserélni kell. Ha mégis sikerül végrehajtani a feladatot, a gyengébb minőséget képviselő utángyártott gumik nem fogják annyi ideig bírni a strapát, mint az eredeti változatok. Szóval érdemes inkább ablaktörlőlapáttal együtt cserélni a gumikat. Amennyiben van az autón hátsó ablaktörlő, a csere során azokról sem szabad megfeledkezni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat