Mik a gyújtáskimaradás jelei?

Mi okozhat gyújtáskimaradást a motorban? Hogyan előzhető meg a probléma? Mi a teendő, ha nem sikerült megelőzni a gyújtáskimaradást? Mindhárom kérdésre eláruljuk a részletes választ, de mindenekelőtt arra térünk ki röviden, hogy milyen jelekből lehet a gyújtáskimaradásra következtetni.

Mik lehetnek a gyújtáskimaradás jelei? Mik állhatnak a probléma hátterében?

Az egyik legfontosabb kérdés a témával kapcsolatban, hogy miből lehet gyújtáskimaradásra következtetni? Számos egyértelmű jel utalhat a motorban jelentkező problémára. Onnan lehet tudni, hogy gyújtáskimaradás van a motorban, hogy az autó rángat a gázpedál lenyomása közben és a motor fordulatszáma nem stabil. Mindemellett az autó karosszériáján, a kormánykeréken és a sebességváltó karon rezgés jelentkezik. Továbbá a motor működése közben szokatlan hangok hallhatóak és mindezek mellett az üzemanyag-fogyasztás megnő. Mi okozhatja a gyújtáskimaradást? A problémát többek között okozhatják a rosszul szigetelt vezetékek és gyújtótekercsek vagy a nem megfelelően beállított gyújtásrendszer. Esetleg a szennyezett vagy hibás befecskendezők is eredményezhetnek gyújtáskimaradást. Továbbá a hibás vezérmű és a nem megfelelő szelepvezérlés is okozhat gyújtáskimaradást. Mindemellett természetesen a gyújtógyertyák meghibásodása és az eltömődött levegőszűrő is állhat a háttérben. Nyilván mindenkiben felmerül a kérdés, hogyan előzhetőek meg az említett okok és így a gyújtáskimaradás?

Hogyan előzhető meg a gyújtáskimaradás? Mi a teendő, ha nem sikerült megelőzni a problémát?

Az autó gondos karbantartásával megelőzhető a gyújtáskimaradás. Elsősorban a levegőszűrők és az olajszűrők, valamint a gyújtógyertyák és az üzemanyag-befecskendezők rendszeres ellenőrzésével és időben történő cseréjével előzhető meg a gyújtáskimaradás. Emellett persze nem mindegy, hogy milyen motorolaj és üzemanyag kerül az autóba! Fontos, hogy a gyártó által javasolt, megbízható forrásból származó motorolaj kerüljön az autóba. Természetesen az üzemanyag kiválasztása is gondos körültekintést igényel, hiszen feltétlenül fontos a kiváló minőségű üzemanyag használata. Továbbá havi egy-két alkalommal javasolt maximális fordulatszámon járatni a motort, hogy a gyújtógyertyákon lévő lerakódások leégjenek. Nem sikerült megelőzni a problémát és a jelek egyértelműen a gyújtáskimaradásra utalnak? Ebben az esetben mindenképpen javasolt felkeresni egy megbízható szakembert, akinek van típusismerete és aki lelkiismeretesen felderíti a probléma okát és javítja azt.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat