Miből tudhatom, hogy a kinyomócsapággyal vagy a kuplungtárcsával van gond?

Baj van a kuplunggal? A kuplung három részből áll: kuplungszerkezet, kuplungtárcsa és kinyomócsapágy. Cikkünkben az utóbbi két alkatrésszel foglalkozunk részletesen. Arra keressük a választ, hogy milyen jelek utalnak a kinyomócsapágy és a kuplungtárcsa meghibásodására. Mutatjuk a választ!

A kinyomócsapágy az egyik leggyakrabban meghibásodó alkatrész

A kinyomócsapágy a kinyomókar és a kuplungszerkezet között helyezkedik el. Egy nagy teherbírással rendelkező alkatrész, mely forgatja a kuplungtárcsát, így a segítségével továbbítódik az erőátvitel a kuplung felé. Többnyire egy bowden, valamint ritkább esetekben egy hidraulikus rendszer segítségével kapcsolódik a kuplungpedálhoz. Mivel folyamatosan nagy mértékű erőhatásoknak kell ellenállnia, ez az egyik leggyakrabban meghibásodó alkatrész. Mi okozza többnyire a kinyomócsapágy meghibásodását? Többek között a kuplung és a váltó nem megfelelő használata, a hirtelen fékezések, a kátyúk és a kuplung borítása alá bekerülő szennyeződés és nedvesség. Milyen jelek utalnak az alkatrész meghibásodására? A kinyomócsapágy meghibásodását jelezhetik többek között a rendellenes zajok, a nyikorgás és a motor túlmelegedése. Amennyiben meghibásodott a kinyomócsapágy, azonnal gondoskodni kell a javításáról vagy a cseréjéről. Fontos, hogy erre megbízható szervizben kerüljön sor.

A kuplungtárcsa cseréjére átlagosan 80-100 ezer megtett kilométer után van szükség

A kuplungtárcsa a hajtásrendszer és a sebességváltó közötti kapcsolatért felelős. Az alkatrész feladata a motortól érkező nyomaték átvitele a sebességváltóba. A kuplungtárcsa cseréjére átlagosan 80-100 ezer megtett kilométer után van szükség, azonban számos tényező eredményezheti a korábbi meghibásodást. Például okozhatja a meghibásodást a túlságosan agresszív vezetési stílus, a terepen való autózás, a motor vagy a sebességváltó szimmeringjeinek elhasználódása, a pedál holtjátékának nem megfelelő beállítása és az álló helyzetből való hirtelen elindulás. Milyen jelek utalnak a kuplungtárcsa meghibásodására? Számos jele lehet az alkatrész meghibásodásának, például csúszik a kuplung, nem lehet felengedni a tengelykapcsolót, a kuplung lenyomásakor rángatás jelentkezik, szokatlan hangok hallhatóak sebességváltáskor vagy nem lehet sebességet váltani. Elengedhetetlen, hogy a kuplungtárcsa cseréjére megbízható szervizben kerüljön sor. Továbbá fontos, hogy az új kuplungtárcsa teljes mértékben egyezzen meg a kiszerelt változattal.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat