Miért szükséges az eredetiségvizsgálat?

Az eredetiség vizsgálat célja a gépjármű egyedi azonosító jeleinek ellenőrzése. Konkrétan annak megvizsgálása, hogy a motor- illetve az alvázszámot nem ütötték-e át, azok az eredetiek-e. Maga a folyamat két részre bontható. Az egyikben az erre szakosodott szakműhelyben az azonosítókat kiolvassák, összevetik a jármű papírjaival, majd az észlelteket beküldik a hatósághoz. Az érdemi munka, az eredetiség igazolása ott történik, az ott tárolt adatokkal való összevetést követően. Ezzel kiküszöbölhető minden összejátszás vagy korrupció.

Amit tudni érdemes az eredetiségvizsgálatról

A legfontosabb tudnivaló az eredetiségvizsgálatról, hogy azt minden adás-vétel alkalmával el kell végezni. Egy fel nem használt vizsgálati eredmény csak 60 napig érvényes. Ez bőven elég, hiszen minden, a gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változást 15 napon belül be kell jelenteni. Általában egyébként máskor nem igen szoktak vizsgálatot kérni, mint a jármű tulajdonjogának átruházása alkalmával, de akkor viszont kötelező jelleggel és teljesen mindegy, hogy két adás-vétel között csak egy nap telt el. Használt autó vásárlás előtt érdemes autószerviz által átvizsgálni, felmérni az autó valós állapotát!

Mibe kerül?

A költsége személyautóknál 17 és 20 ezer forint között mozog. Csak úgy van értelme, ha a vevő még az adásvételi szerződés megkötése előtt végezteti el, bár gyakori, hogy nem így járnak el. Természetesen időt is szánni kell rá, ami nem annyira attól függ, hogy milyen gyorsan végzi el az autószerviz a vizsgálatot, hanem azon, hogy mennyi idő alatt érkezik meg a vizsgálat tényleges eredménye a hatóságtól. Ha a vizsgálat eredménytelen, mert – például a motorszám olvashatatlan – közvetlenül a közlekedési hatósághoz kell fordulni, mert ilyen esetben csak ott állapíthatják meg a jármű eredetiségét.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat