Ködfényszóró használatának feltételei

A ködfényszóró használatának egyetlen feltétele van, amit megfogalmazni könnyebb, mint pontosan betartani. Csak indokolt esetben. Még valamivel pontosabban a KRESZ szerint: ködben, sűrű hóesésben, felhőszakadáskor vagy porfelhőben. Ezek indokolják. Persze rögtön tudok egy itt nem említett, szerintem indokolt esetet: tarlóégetés sűrű füstje. Árokpart füvének vagy egy út menti nádas égésének füstje. Szóval: maradjunk az indokoltnál.

Miért kell indokoltnak lenni?

A ködfényszóró fénye a tompított fényszórónál jóval erősebb, ezért a szemben jövő autósokat elvakíthatja. Ez kevésbé fordulhat elő, ha a látási viszonyok rosszabbak, mert ilyenkor a szemben jövőt sem éri olyan erővel a ködlámpa fénye, mint amikor tiszta a levegő. A másik, amire oda kell figyelni: a ködlámpát nem lehet csak azért nem bekacsolni, mert a ködben én amúgy is jól látok, mert ennek a fényforrásnak is a látás elősegítése mellett a láthatóvá tétel a második feladata. Vagyis azért is kapcsoljuk be, hogy mások észrevegyenek minket és – mivel nyilván a szemben jövők is használják a ködfényszórót – hogy valamennyien lássuk egymást az úton lévők. A KA autószerviz melletti üzletünkben kedvező áron vásárolhat ködfényszórókat autójához és autóvillamossági szerelő kollégánk be is szereli Önnek!

Hátsó ködfényszóró lámpa

Egyes autókon a láthatóság javítására rossz látási viszonyok között hátsó ködfényszórót szerelnek. Ilyet egyébként utólag bármilyen autóra fel lehet erősíteni az érvényes szabályok betartásával. Ennek fénye viszont az elől lévő ködfényszóró fehér színével ellentétben piros kell legyen. Használatára elvileg ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az elülső ködfényszóróra, vagyis kizárólag szükség esetén. Ennek a fényszórónak azonban csak és kizárólag az autó láthatóságának javítása a feladata, tehát nem arról van szó, hogy tolatáskor jobban lehessen látni ködben is.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat