Mi történik, ha nem nyit ki, vagy épp nyitva marad a termosztát?

Mi a feladata a termosztátnak? Milyen jelek utalnak a termosztát meghibásodására? Mi történik, ha a termosztát nem nyit ki vagy nyitva marad? Hogyan ellenőrizhető a termosztát hibája? Számos kérdés a termosztáttal kapcsolatban, melyekkel az autótulajdonosoknak érdemes tisztában lenniük. Mutatjuk a válaszokat!

Mit kell tudni a termosztátról?

A termosztát a hőmérséklet függvényében nyitó és záró szerkezet, mely a hengerfejből kivezető vízcsőnél található. A termosztát feladata a belső égésű motorokban a hűtőkör szabályozása. Mit jelent ez pontosan? A termosztát vezérli az autó motorjának hűtőrendszerét, melynek feladata indításkor a motor felmelegítése és az ideális, 90 fok körüli hőmérséklet fenntartása. A felmelegítés során a termosztát zárt helyzetben van, ezt követően az ideális hőmérséklet fenntartása érdekében nyit és zár a termosztát. Mikor nyitott állapotban van a termosztát, a motor hűtése zajlik. Amikor zárva van, akkor pedig a motor felmelegítése.

Milyen jelek utalnak a termosztát meghibásodására?

A termosztát meghibásodását jelezheti, ha az autó motorjának felmelegedése sok időbe telik vagy túlzottan felhevül. Ilyen esetben a termosztát nem nyit ki vagy nyitva marad, illetve lassan vált át egyik állapotból a másikba. Ha a termosztát nyitva marad, túlhűtést eredményez. Amennyiben zárva marad a termosztát, túlmelegedés jelentkezik. A túlhűtés következtében a hűtőfolyadék hőmérséklete a normál szint alá csökken. Ebben az esetben nő a fogyasztás és a kipufogófüst károsanyag-kibocsájtása. A túlmelegedés következtében a motor túlmelegszik, mely akár a hengerfej meghibásodását is eredményezheti. Hosszabb távon tönkremehet a motor a termosztát meghibásodásának következtében. Honnan lehet tudni, hogy a termosztát meghibásodott? Egyszerűen ellenőrizhető. A hideg motor beindítását követően egyszerűen kézzel lehet ellenőrizni, hogy a vízcső gyorsan felmelegszik-e vagy hideg marad. Az előbbi esetben a termosztát nem nyit, ha pedig hideg marad, nem zár. Amennyiben meghibásodik a termosztát, nem megfelelően zajlik le a hűtési ciklus. A termosztát meghibásodása esetén érdemes minél hamarabb elvégezni a cserét, hogy ne okozzon a hiba komolyabb problémákat az autóban. A termosztát cseréje házilag is elvégezhető. Fontos, hogy a csere során a motornak mindenképpen hidegnek kell lennie az esetleges sérülések elkerülése érdekében. Továbbá néhány környező alkatrészt is ki kell venni. Azonban, mint a legtöbb alkatrész cseréjénél, a termosztát esetében is érdemes szakember vagy mondjuk a szegedi Bosch Car autószerviz segítségét igénybe venni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat