Mi szükséges ahhoz, hogy autót vásároljon?

Egy új autó vásárlása ijesztő és egyben izgalmas élmény lehet, viszont nem lehet csak gondolni egyet és elindulni autót venni, hanem több szempontot is figyelembe kell venni, ami alapján kiválaszthatja a legmegfelelőbb autót. Autó vásárláskor több csapda és buktató is van, így ha nem elég felkészült, akkor felesleges pénzkidobás is lehet az autóvásárlás. A következő tippekkel segítünk önnek abban, hogy olyan autót vásároljon, amilyenre valóban szüksége van.

Ismerje a jogait és nézzen utána a szervizelési áraknak

Autóvásárlásnál nagyon fontos, hogy ismerje a jogait. Ha egy kereskedőn keresztül vásárol autót, akkor tudnia kell, hogy jogilag kötelező érvényű fogyasztóvédelemre számíthat, tehát tudnia kell, hogy mire és mire nem jogosult. Ha például egy olyan autót vásárol, ami nem felel meg az igényeinek és utólag meggondolja magát, akkor jogilag csak nagyon keveset tud tenni, és ez egy hatalmas és nagyon drága hiba lehet. Az is nagyon fontos, hogy nézzen utána a szervizelési áraknak. Egyre több autógyártó kínál fix árat vagy fedezetlen ár-szervizelést, viszont e között a kettő között is különbség van. Kérdezze tehát meg, hogy mi a helyzet a szervizelési költségekkel, illetve hogy meddig érvényes a garancia, (általában három év vagy 100.000 kilométer a megszokott garancia, de ma már több gyártó is egyre több garanciát vállal). Ha nem hivatalos autószervizbe viszi autóját, hanem egy szerelőhöz, akkor sokkal alacsonyabb költségekre számíthat, viszont ez sem mindig kifizetődő.

Ne higgye el a szélvédőn szereplő árat

Nagyon könnyű elvetni a sulykot és túl messzire menni autó vásárláskor, szóval gondoljon ki egy összeget, amit még kifizetne az autóért, és maradjon ennél az összegnél. Az autó árán kívül vegye még figyelembe az összes költséget, ami az autóval jár és nemcsak a vételárat, vagy a havi visszafizetéseket. Emellett ne írjon alá semmilyen extra csomagokat, például festékvédelmet, szövetvédelmet, rozsdakezelést, vagy bármi mást, ami extra költségeket okozhat a számlán, viszont ha mindenképpen szüksége van a felsoroltakra, akkor egy független beszállítótól is megvásárolhatja ezeket, így sokkal olcsóbban megúszhatja majd. Az értékesítőkkel a leggyakrabban lehet egyezkedni, ezért ne fogadja el rögtön azt az árat, ami ki van téve a szélvédőre, hanem próbálja meg a legjobb árat kihozni az üzletből.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat