Mi lehet a következménye annak, ha a generátorszíj elszakad?

A generátorszíj segítségével kiváló hatásfokkal vihető át a nyomaték, hiszen teljes élettartamuk alatt megtartják a feszességüket. A generátorszíjak tökéletesen alkalmasak a generátorok meghajtására. Mi történik, ha a generátorszíj elszakad?

A generátorszíj kopóalkatrész

A generátorszíjak jelentősége nagyobb, mint azt sokan gondolják, feladatuk az áramtermelő generátor meghajtása. Rendkívül kopásálló anyagból készülnek, melynek köszönhetően maximálisan el tudják látni a feladatukat. Az autó egyik legjobban igénybevett alkatrésze. A generátorszíj kopóalkatrész, hiszen folyamatosan mozgásban van, számos környezeti hatásnak van kitéve. Ilyen hatás például a szennyeződés, a hőmérsékletingadozás és a por. Mindez öregedéshez, kopáshoz, illetve szakadáshoz vezethet. Emiatt érdemes fél évente ellenőriztetni az alkatrész állapotát. Mindig olyan változatot kell választani, mely alkalmas az adott járműhöz. Továbbá arra is ügyelni kell, hogy a szíj feszessége megfeleljen az előírtaknak.

Az ellenőriztetést és a cserét mindenképpen érdemes szakszervizben elvégeztetni

Szélsőséges esetben a generátorszíj elszakadhat. Azonban kellő odafigyeléssel megelőzhető a felesleges kopás, elhasználódás és az esetlegesen előforduló szíjszakadással járó további alkatrészek költséges javíttatása. Ha szükségessé válik a csere, el kell végeztetni a megelőző átvizsgálásokat, a javításokat, valamint a segédberendezések megtisztítását. Ha elszakad a generátorszíj vagy nem megfelelő változat kerül az autóba, károsodhat a rendszer, nem lesz megfelelő a működése. Szóval nagy a baj, ha a generátorszíj elszakad, hiszen ebben az esetben nincs, ami meghajtsa az áramtermelő generátort. Annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő, rendszeresen ellenőriztetni kell a generátorszíj állapotát. Ellenőrizni kell, hogy nincs-e rajta kopás, repedés, szakadás, továbbá azt is, hogy kellően feszes-e. A korszerű generátorszíjak napjainkban akár 50-100 ezer kilométert is elfutnak. Fontos, hogy amennyiben elszakad a generátorszíj, azonnal le kell állítani a motort, hiszen leáll az akkumulátor töltése. Ellenkező esetben a motor akkumulátora lemerülhet és trélerre lesz szükség. Szóval a generátorszíj szakadása az egyik legrosszabb dolog, ami az autóval történhet, főleg, ha épp úton van. Hosszabb utazások előtt érdemes ellenőrizni a generátorszíj állapotát és feszességét. Minden esetben olyan generátorszíj kerüljön az autóba, mely az előírt típusnak és méretnek megfelel. Amennyiben a generátorszíj laza vagy csúszik, feltétlenül állítani kell rajta. A megfelelő feszesség elengedhetetlen a kifogástalan működés érdekében. A szakadás akár balesetveszélyes helyzetet is előidézhet. A szakadás esetén a generátornál megszűnik a töltés, így csak addig haladhat a jármű, ameddig annak akkumulátora bírja töltöttséggel. Azért is fontos a rendszeres ellenőrzés, mert a generátorszíj önmagában nem nagy tétel, azonban a szakadásából adódó alkatrészkárosodások jóval nagyobb költséget jelenthetnek. Például az elszakadt szíj hozzácsapódhat más alkatrészekhez, illetve fel is tekeredhet rájuk. Jelezheti, hogy gond van a generátorszíjjal, ha korábban nem észlelt zaj hallható, amit a meglazult vagy megkopott szíj okoz. Nem érdemes otthon próbálkozni a cserével, hiszen balesetveszélyes lehet, ráadásul speciális szerszámok szükségesek hozzá, melyek nem feltétlenül találhatóak meg otthon. Mindemellett megfelelő szaktudás is kell hozzá, szóval az ellenőriztetést és a cserét mindenképpen érdemes szakszervizben elvégeztetni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat