Fémesen suhogó, talán csapágyhangot hallok a motortérből

Fémesen suhogó, talán csapágyhang a motortérből? Mi okozhatja a motortér felől érkező furcsa zajt? A motorral lehet gond, esetleg más probléma áll a háttérben? Mikor kell szakszervizbe vinni az autót? Utánajárunk a problémának, és megválaszoljuk a kérdéseket.

Előfordulhat, hogy az ékszíjjal van gond

Az indítózás, valamint a motor hangja természetes, szinte oda sem figyelünk rá. Azonban más a helyzet, ha valami szokatlan hangot hallunk a motortér felől. Például fémesen suhogó, talán csapágyhang hallatszik a motortérből. Ebben az esetben valamilyen meghibásodásról van szó, szóval érdemes mihamarabb tervbe venni az autószerviz meglátogatását. Mutatjuk, hogy mi okozhatja az említett hangot. Ha fémesen suhogó, talán csapágyhang hallható a motortérből, előfordulhat, hogy az ékszíjjal van gond. Ha az ékszíj elöregedett vagy elromlott a feszítő, akkor jelentkezhet fémesen suhogó hang. Ilyen esetben egy alkatrészcsere megoldhatja a problémát. Továbbá a hidrotőkék meghibásodása is okozhat furcsa zajt. Ez akkor valószínű, ha a motor bemelegedése után jelentkezik. A hidrotőkék meghibásodását okozhatja a motorolaj járatok szennyeződése. Ha csupán a szennyeződés okoz problémát akár elegendő lehet a motor megfelelő tisztító adalékkal szervizben történő átmosása és egy olajcsere, hogy megszűnjön a baj. Amennyiben ez nem segít, kopásról van szó, és ilyen esetben cserére kell sort keríteni. Továbbá gond lehet a kiegészítő egységek meghajtásában, de a vezérmű meghibásodására is utalhat az említett hang. Fémesen suhogó hangot egy törött csapágy is eredményezhet.

Érdemes felkeresni egy szervizt, ahol a szakemberek megtalálják a hang forrását

A motorból érkező zaj hátterében a motorhoz kapcsolódó alkatrészek kopása is állhat. Például gond lehet a szelepvezérléssel, továbbá megnövekedhetnek a szelepszáraknál lévő hézagok. Ebben az esetben be kell állítani a szelepsort vagy pedig cserélni kell a megkopott alkatrészt. Mindemellett meg kell nézetni egy szervizben a vezérműtengely bütykeinek állapotát. Ezek mellett a túl korai gyújtás is eredményezhet motorból érkező zajt. Ez akkor fordul elő, ha a levegő-üzemanyag elegy a dugattyú forróbb részein gyullad be a rajtuk összegyűlt szén miatt. A tisztításhoz nem kell feltétlenül szakemberhez fordulni, kellő tapasztalattal otthon is elvégezhető. Azonban fontos, hogy a motor tisztításához erre a célra kifejlesztett adalékot kell használni, továbbá a tisztítás végeztével el kell végezni a motorolajcserét. A motortérből érkező zaj hátterében a felsoroltakon kívül a gyenge minőségű üzemanyag is állhat. Szóval az üzemanyag minőségén nem szabad spórolni. Gondot okozhat az is, ha eltömődik vagy tönkremegy a befecskendező, emiatt nem kerül megfelelő mennyiségű üzemanyag a motorba. A megnövekedett terhelés is eredményezheti a motortérből jelentkező furcsa hangokat, ekkor többnyire kopás áll a háttérben. A motorvezérlés meghibásodását mihamarabb javíttatni kell. Minden autó elromolhat idővel, szóval mindenféle furcsa hang jelentkezésekor érdemes felkeresni egy autószervizt, ahol az ott dolgozó szakemberek megtalálják a hang forrását, és megszüntetik azt. Rendkívül veszélyes helyzeteket eredményezhet, ha a meghibásodások nem kapnak kellő figyelmet, és nem kerül sor mihamarabb a javíttatásra. Például a csapágyak beragadása eredményezhet szíjszakadást, ami előbb-utóbb működésképtelenné teheti a kiegészítő berendezéseket. Szóval komolyan kell venni, ha valamilyen furcsa hang hallható a motortérből.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat