Melyek azok a részek az autóban, amelyeket folyamatosan kell ellenőrizni?

Mint minden gépezetnek, az autónak is vannak olyan részei, amelyek kiemelten fontosak, és olyanok, amelyek kevésbé. Természetesen azt tudnunk kell, hogy minden gépezetnek ugyanannyira fontos minden kis eleme abból a szempontból, hogy egyik nélkül sem működhet a gépezet, mint egész. Viszont abból a szempontból nem egyenrangúak, hogy nem egyforma a szerepük (van, amelyik nagyobb szerepet játszik, és van, amelyik elhanyagolhatót).

Fő a biztonság!

Az autók esetében egy olyan gépezetről van szó, amely arra hivatott, hogy elszállítsa az embereket oda, ahova menni akarnak. Éppen ezért az elsődleges szempontok közé az tartozik, hogy alkalmas legyen erre. Ennek legfőbb feltétele, hogy biztonságos legyen a gépezet. Hogy erről megbizonyosodhassunk, szükség van arra, hogy rendszeresen ellenőrizzük az autót. Természetesen ehhez hozzáértő szakemberekre van szükség, úgyhogy mindenképpen el kell vinnünk a szervizbe. Nagyon sok ember elhanyagolja ezt, és ha nem lenne kötelező az időszakos ellenőrzés, akkor nem is végeztetné el soha, csak akkor, amikor valóban baj van a kocsival. Viszont még az sem elég, ha részt veszünk a kötelező ellenőriztetéseken, hiszen ha valaki sokat utazik, akkor azt jelenti, hogy sokkal jobban igénybe veszi az alkatrészeket. A közhiedelemmel ellentétben, nemcsak az számít, hogy mennyit használjuk az autót, hanem azt is, hogy milyen gyakorisággal és milyen intenzitással. Ha keveset, akkor nincsenek annyira kihasználva a részek, viszont a mindennapos intenzív használatkor igen, és ezt azt jelenti, hogy hamar tönkremennek.

A hosszú út előtti ellenőrzés

Vannak olyan részei is az autónak, amelyeket a hosszabb utak előtt mindenképpen tanácsos ellenőriztetni, de akár magunk is tesztelhetjük, és csak akkor visszük el a szerelőhöz, ha kétségeink támadnának a hatékonyságával kapcsolatban. A legfontosabb természetesen a fék. E nélkül ugyanis nem lehetséges az útnak indulás (vagyis pontosabban a megállás…), és szinte biztosan veszélyeztetjük mások testi épségét is a sajátunk mellett. Szerencsére azonban ez általában nem egyik pillanatról a másikra hibásodik meg, és nagyon könnyen elkerülhető. A második az olaj. Mindenképp ellenőriznünk kell, hogy megfelelő-e a mennyisége, és nem-e folyik valahol. Ezt még könnyebben megállapíthatjuk, mint a fék meghibásodását, hiszen hogyha folyik, sötét csíkot hagy maga után. A harmadik legfontosabb dolog az ablaktörlő. Bár így első hangzásra elhanyagolhatónak tűnik, gondoljunk csak bele, hogy mi történhet, ha hirtelen elkezd esni az eső, és mi például egy autópálya közepén vagyunk…

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat