Megint gondok vannak a Nissan légzsákjaival

105 ezer autót rendelt vissza a Nissan Oroszországban a légzsákok biztonságos működésének ellenőrzésére. Ez az utóbbi években már a sokadik hasonló gond a japán járműgyártó modelljeivel.

Instabil lehet a robbanótöltet az elülső légzsákoknál

A Nissan Motor japán járműgyártó 105 ezer autóját rendelte vissza felülvizsgálatra Oroszországban a légzsákok biztonságos működésének ellenőrzésére. Az intézkedés a 2011. február 9. és 2012. november 28. között gyártott Almera, Teana, Pickup, Tino, Patrol, Terrano II és az X-Trall modellekre vonatkozik. A visszahívás oka az elülső légzsákok esetleges meghibásodása, egészen pontosan az, hogy a légzsákokat felfújó pirotechnikai eszköz robbanótöltete nedvességgel szívhatja meg magát, ami instabillá teszi a vegyületet, és az eredetileg tervezettnél nagyobb erejű, repeszképző robbanást okozhat. Az ellenőrzés és az alkatrészcsere ingyenes a tulajdonosoknak. Ha aggodalmaskodnánk, Magyarországon a nissan.hu honlapon lehet tájékozódni: azt kérik, hogy a tulajdonos ellenőrizze, érintett-e az autója, és kérjen díjmentes javítást márkakereskedőjénél.

Korábban is voltak gondok

Ez már a sokadik probléma a márka modelljeinek légzsákjaival. 2016-ban például arról szóltak a hírek, hogy 3,5 millió Nissanban volt rossz a légzsák. Az autókban az az érzékelő romlott el, amelynek feladata levenni az utasoldali légzsák kikapcsolásával járó felelősséget a vezető válláról: a rendszer észleli, ha felnőtt huppant be az ülésre, és aktiválja a légzsákot, de azt is érzi, ha gyerekülést szereltek be oda, ekkor letiltja a lufit. A javítás módszere nem volt egységes: voltak modellek, ahol elég volt újraprogramozni a vezérlést, máshol cserélni kellett az érzékelőt vagy annak segédrendszereit. A visszahívásban akkor a 2013 és 2017 között gyártott Nissan Altima, Leaf, Maxima, Murano, Pathfinder, Sentra és Rogue személygépkocsik voltak érintettek.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat