Meddig számít kezdőnek egy jogosítvány? Milyen tévhitek keringenek ezzel kapcsolatban?

A magyar szabályozások szerint a vezetői engedély megszerzésének napjától számított két éven át a jogosítvány kezdő vezetői engedélynek minősül. Ezzel kapcsolatban számos tévhit terjeng. Megvizsgáltuk, hogy pontosan mit is jelent a kezdő vezetői engedély.

A jogosítvány megszerzése mérföldkő a fiatalok körében

Olyan tévhitek keringenek a kezdő vezetői engedéllyel kapcsolatban, hogy a kezdő vezető nem szállíthat utast. Olyat is hallottunk már, hogy egyedül nem vezethet, ülnie kell mellette egy olyan személynek, akinek már van nem kezdő jogosítványa. Ezek természetesen tévhitek, lássuk, mi a valóság! A magyar szabályozások szerint a vezetői engedély megszerzésének napjától számított két éven át a jogosítvány kezdő vezetői engedélynek minősül. Ebben a két teljes évben nem lehet utast szállítani motoron és robogón (AM, A, A-korlátozott kategóriák), valamint B1 kategóriába eső négykerekű motorkerékpáron vagy segédmotorkerékpáron. Továbbá személygépkocsival (B kategória), tehergépjárművel (C kategória) és autóbusszal (D kategória) nem vontathat pótkocsit a kezdő vezető.

Az első utak alkalmával érdemes keresni egy vezetésben gyakorlott utast

Azt is számításba kell venni, hogy az említett két év újra indul, ha a kezdő vezető közlekedési szabálysértést követ el. Amennyiben ez idő alatt bevonják a jogosítványát, a visszaadás időpontjától kell újra számolni a két évet. A kezdő vezetői engedély bevezetésének az a célja, hogy a kezdő vezetőket kötelezze a felelősségteljes és biztonságos vezetésre. Ezzel a közlekedésbiztonság egyértelműen javítható. A Magyarországon érvényben lévő, kezdő vezetőkre vonatkozó szabályok, csak hazánkban érvényesek. Az Európai Unió többi tagállamában is alkalmazzák a kezdő vezetői engedélyt, azonban nincs két olyan ország, ahol megegyeznének a kezdő vezetőkre vonatkozó szabályok és szankciók. Most pedig következzen két jó tanács a kezdő vezetők számára. Az első utak alkalmával érdemes keresni egy vezetésben gyakorlott utast, aki a bonyolult helyzetekben tanácsot ad. Ez nagyon jó lehetőség a gyakorlásra, az esetleges hiányosságok pótlására, javítására, valamint a megfelelő rutin megszerzésére. A másik jó tanács, hogy nem a pár hónapos kezdő jogosítvánnyal kell levezetni Horvátországba. Az autópályán egyszerre levezetett többszáz kilométer még a gyakorlott vezetőket is próbára teszi, hiszen monoton és folyamatos koncentrációt igényel. Már az első önálló utak előtt tudatosulnia kell a kezdő vezetőben, hogy egy esetleges baleset nemcsak büntetőjogi és anyagi következményekkel jár, hanem a közlekedésben részt vevők életét is veszélyezteti.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat