Meddig őrzi meg minőségét egy gumiabroncs?

Az elmúlt években az időszakos gumiabroncsváltásokkor rendszeresen ellentmondásos információk láttak napvilágot a gumiabroncsok oldalán található DOT-számsor jelölésről. A Magyar Gumiabroncs Szövetség tisztázza a fogalmakat.

Megőrzi tulajdonságait

Mikor tavasszal megrohamozták az emberek a szervizeket, abroncsosokat, akkor Magyar Gumiabroncs Szövetség fontosnak látta, hogy tájékoztassa az embereket az abroncsokon található, úgynevezett DOT-számról. Ennek az utolsó négy karaktere árulja el a gyártás időpontját. Ezekből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli. Sokan az legújabb abroncsot keresik, pedig nem gyorsan romló áruról van szó. A gumiipari szakemberek egyetértenek abban, hogy az abroncsok élettartama 10 év. Lényeges, hogy az előírt körülmények között tárolt, és még fel nem szerelt gumiabroncsok öt éven keresztül teljes mértékben megőrzik azokat a tulajdonságaikat, amelyek a gyártás időpontjában is fennálltak.

Oxigén és ózon

Vagyis egy nem használt, öt éves gumiabroncs felszerelése és értékesítése semminemű műszaki veszéllyel nem jár. Lényeges azonban megkülönböztetni az új és a frissen gyártott kategóriát. Utóbbival azokat az abroncsokat jelölik, amelyeknél a gyártástól számítva legfeljebb három év telt el. A maximum három éve gyártott abroncs a frissen gyártott, míg a 3-5 éve gyártottnál használható az új megnevezés. Az öregedést különböző kémiai és fizikai folyamatok váltják ki. Annak érdekében, hogy ezekkel szemben megvédjék a termékeket, a gyártás során olyan speciális adalékanyagokat vegyítenek a gumikeverékbe, amelyek meggátolják az oxigénnel és ózonnal történő, az abroncs teljesítményét csökkentő kémiai reakciókat. Ezeknek az adalékoknak köszönhető, hogy a szakszerűen tárolt abroncs akár több évig sem veszít felhasználhatóságából, képességei pedig megegyeznek a gyárból frissen kikerült társaiéval.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat