A klímaberendezéssel és az üzemanyag-hatékonysággal kapcsolatos mítoszok

Rengeteg klímaberendezéssel kapcsolatos mítosz jelenik meg amikor eljön a jó idő és a forróság. Nyáron az utazások is egyre gyakoribbak, ilyenkor pedig rémálom vezetni hiszen odakint meleg van, az autóban pedig képtelenség nyugodtan vezetni a forróságban, tehát a klímaberendezést egyre gyakrabban használjuk. Az ezzel kapcsolatos mítoszokat a továbbiakban olvashatja el.

A mítoszok

Az első mítosz szerint a jármű légkondicionálója keményebben dolgoztatja meg a motort, ezért ha nem használja a klímaberendezést és az ablakokat leengedve vezet, akkor nagyban növekedni fog az üzemanyag fogyasztás. A lehúzott ablakokkal való vezetés jelentősen csökkenti az üzemanyag fogyasztást, mivel megnövekedik az aerodinamikus húzás amikor le van engedve az ablak. Ezek közül az egyik mítoszban van valami igazság, a másik viszont teljesen téves. Egy tanulmány alatt megállapították, hogy a klímaberendezéssel való vezetés 3%-ban csökkentette az üzemanyag-fogyasztást, erre pedig úgy jöttek rá, hogy egy Honda Accord-ot vezettek 65 km/h-s sebességnél. Ugyanezt megtették nyitott ablakokkal is, és ez nem gyakorolt semmilyen hatást az üzemanyag fogyasztásra. Egy hasonló teszt során egy Toyota Tundra-t vezették, és itt azt figyelték meg, hogy a légkondicionálóval történő vezetés során 10%-ban csökkent az üzemanyag fogyasztás, mint akkor, amikor lehúzott ablakokkal vezettek.

Az igazság a klímaberendezésről

A jármű légkondicionálójának használata valóban elérhet némi csökkenést az üzemanyag-fogyasztásban. A gépkocsivezetőnek választania kell, hogy mit tesz ennek tudatában. Talán ez a csökkenés elhanyagolható, hiszen nagyon kellemetlen a forróságban vezetni, és inkább elbírja a plusz költségeket a meleg ellenében. A gépkocsi ablakainak lehúzása nem okoz semmi mérhető hatást az üzemanyag-fogyasztásra az aerodinamikai húzás következtében, de a kutyák mindenképpen imádják, ha nyitott ablakkal utazhatnak. Ha mindenképpen javítani szeretne az üzemanyag fogyasztáson, akkor kipróbálhat néhány üzemanyag-takarékos megoldást, például: lassítson le és ne vezessen agresszívan, kerülje a hirtelen gyorsulást és a hirtelen fékezést is. Ha normál értékek között vezet, akkor 33%-kal növelheti az üzemanyag-hatékonyságát. Távolítsa el a felesleges súlyt a járműből és kerülje el a terjedelmes tárgyakat az autó tetején, hiszen azok visszahúzzák az autót.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat